

Kenia Oolong Embu County
Kenijska herbata jest inna. Szczególnie Oolong. Jego smak opisywany jest jako likierowy, bardzo bogaty i pełny. W przypadku Kenia Oolong Embu County musimy uzupełnić tę cechę o nuty słodu i orzechów. To jeden z najlepszych kenijskich oolongów, jakie można dostać. Jego miodowy aromat jest niezwykle atrakcyjny i można się założyć, że po pierwszym łyku będziemy chcieli więcej.
Skład
Oolong Kenia Embu County 100%Napar i smak herbaty
Kenia Oolong Embu County nadaje naparowi jasny, bursztynowy kolor. W aromacie przypomina miód, a w smaku można wyczuć słód i orzechy.
Oolongi są herbatami półfermentowanymi i zawierają mniej kofeiny niż herbaty czarne, dzięki czemu nadają się do picia przez cały dzień. Ten konkretny oolong może być zalewany nawet pięć razy z rzędu. Za każdym razem otrzymujemy napój o nieco innym smaku i aromacie.
Pochodzenie herbaty
Jeśli chodzi o herbatę, Kenia jest jednym z głównych producentów na świecie. Pierwsze rośliny herbaciane pojawiły się w Kenii na początku XX wieku, a dwie dekady później kraj ten handlował herbatą na rynkach światowych. Obecnie herbata jest główną rośliną eksportową, z której Kenia czerpie większość swoich dochodów dewizowych. Większość przetwórców skupia się na herbatach czarnych, zielonych, żółtych i białych, najczęściej łamanych. Jednak w przeciwieństwie do innych afrykańskich rolników, niektórzy kenijscy plantatorzy dostarczają również wyjątkowo wysokiej jakości herbatę całolistną. Przykładem jest Kenya Oolong Embu County.
Swoich specyficznych cech nabiera głównie dzięki miejscu, w którym wyrosła. Głęboko czerwona kenijska gleba jest bogata w minerały, a duża wysokość pozwala krzewom herbacianym na powolny wzrost i produkcję znacznej ilości antyoksydantów w liściach. Rośliny herbaciane korzystają również z długich słonecznych dni.
Uprawa drzew herbacianych (podobnie jak drzew kawowych, makadamii i kukurydzy) jest niezbędna w regionie Embu. Plantacje herbaty znajdują się głównie wysoko na zboczach góry Kenia, na wysokości około 1 500 - 1 800 m. Są one otoczone lasem deszczowym, który zapewnia nie tylko cień, ale także wilgoć i składniki odżywcze. Nie ma więc potrzeby stosowania pestycydów do ich uprawy.
Kenijska Agencja Rozwoju Herbaty (KTDA) nadzoruje uprawę, zbiór i sprzedaż herbaty, posiada 66 zakładów przetwórczych i ponad pół miliona rolników. Uprawiają oni około 100 000 hektarów ziemi. Członkowie KTDA produkują rocznie ponad 60 procent kenijskiej herbaty, reszta trafia do dużych firm.
Kenia Oolong Embu County należy do herbat ręcznie robionych, co oznacza, że pracownicy skubali ją stopniowo, w cyklach, dbając o wybór młodych listków i pączków. Tradycyjny proces polega na suszeniu na słońcu, podczas którego herbata zostaje częściowo pozbawiona wilgoci. Poziom wilgoci w liściach ma zasadnicze znaczenie dla czasu, w jakim polifenole herbaty ulegają utlenieniu. Kolejnym krokiem jest wytrząsanie herbaty w koszyczkach i lekkie ściskanie jej dłońmi. Następnie herbatę należy rozkruszyć i podgrzać. Dzięki temu zatrzymamy procesy utleniania. Następnie zwija się w pożądany kształt i powoli ogrzewa w niskiej temperaturze. Na koniec podrzędne liście są usuwane przez pracowników, a reszta jest starannie pakowana.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Oolong zalewamy wodą o temperaturze 80-90°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
2. Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodaj dodatkowo 1 łyżeczkę.
3. Parzyć przez 5 minut (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA

HUANG DA CHA - żółta herbata
