Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KALABASA MISTERIO 100 ml - 1 szt.

Kod: 1523

Tradycyjny symbol parzenia herbaty Mate. Kalabasa jest zrobiona z wydrążonej tykwy. Jest to materiał czysto naturalny.

49,3 zł brutto
40,1 zł netto
Dostarczymy do Środy, 1. 6. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kalabasa wykonana jest z wysokiej jakości tykwy o grubości ścianki do 4 mm. Każda kalabasa jest oryginalna, dlatego może nieznacznie różnić się wielkością i kształtem.

Pojemność: 100 ml

Jak używać tykwy naturalnej

Kalabasa to wydrążony owoc tykwy. Ponieważ jest to materiał czysto naturalny, nie poddany obróbce konserwantami, należy poświęcić temu tradycyjnemu naczyniu do picia Yerba Mate trochę uwagi i troski. Wynagrodzi Wam to długim życiem i niezwykłymi przeżyciami.

Przed pierwszym zalaniem należy wykonać tradycyjne curado

Nie wolno pominąć tego „rytuału inicjacyjnego”. Dzięki niemu pozbędziecie się resztek miąższu i przygotujesz je do tego, żeby nadawało Waszemu napojowi pożądany smak.

1. Napełnij kalabasę w 2/3 liśćmi Yerba Maté (możesz użyć suchych lub już wcześniej zaparzanymi) i zalej je gorącą wodą.

2. Tak wypełnioną kalabasę pozostawiamy na 12-24 godzin.

3. Następnie wyjmujemy jej zawartość i płuczemy letnią wodą Niobu wewnętrzne ścianki zeskrobujemy łyżeczką. W ten sposób usuwamy z naczynia resztki miąższu.

4. Ponownie płuczemy kalebasę letnią wodą.

5. Po dokładnym wyczyszczeniu tykwy, wkładamy do niej suchą Yerba Mate, zalewamy gotującą się wodą i pozostawiamy na 24 godziny.

6. Opróżniamy kalebasę, płuczemy letnią wodo i pozostawiamy do wyschnięcia.

Każdorazowo po dwóch dniach używania należy ją dokładnie wysuszyć.

Aby kalebasa nie pokrywała się pleśnią, należy pozwolić jej odpoczywać co najmniej raz na 2 dni. Po wypiciu napoju wystarczy naczynie wypłukać letnią wodą i postawić przy kaloryferze lub na słońcu.

Pleśń rozpoznacie po ciemno czarnym nalocie o grzybiczym zapachu. Obecność pleśni jest dobitnym powodem do wymiany kalebasy na nową. Podczas użytkowania możecie natknąć się wewnątrz tykwy na zielono-szary nalot – jest to normalny objaw po zaparzeniu Serba Mate.

Nie przejmujcie się poceniem

Początkowo może się zdarzyć, że na ściankach lub od spodu kalabasy będą pojawiać się drobne kropelki wody. Nie trzeba się obawiać pocenia. Tykwa jest porowata i potrzeba trochę czasu, żeby jej pory się pozamykały. Jeżeli po zaparzeniu Yerba Mate uznacie, że naczynie jest zbyt mokre, to podczas popijania możecie je kłaść na talerzyk.

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »