

JAPAN ORIGINAL CEREMONIA PREMIUM MATCHA BIO - 30g
Ceremonialna jakość, wyjątkowe doświadczenie, stuprocentowa Japonia! Podobnych porównań wśród wielu innych herbat nie znajdziecie. Oryginalna i w ograniczonej ilości dostępna Matcha produkowana od wieków w taki sam sposób, teraz i tobie może przynieść niezwykłe doświadczenie.. Na rynku można ją znaleźć pod nazwą Hikari, co oznacza blask. Ekskluzywna herbata ze swoim zielonym kolorem i delikatnym smakiem rzeczywiście błyszczy.
Skład
Zielona herbata Japan MATCHA 100%Napar i smak herbaty
Japonia Original Premium Matcha jest wykonana z najdelikatniejszych liści herbaty najwyższej jakości. Oczywiście odzwierciedla się to w jego niepowtarzalnym smaku. Jest delikatna, lekko gorzka i wspaniale słodka. Po każdym łyku w ustach rozwinie się łagodność, która przetrwa. Napój ma charakterystyczny jasnozielony kolor. Po prawidłowym ubiciu wytworzy się gęstą piana.
Pochodzenie herbaty
Chociaż Matcha jest uważana za typową japońską ceremonialną herbatę, prawdą jest, że popijanie napoju z rozdrobnionych liści herbaty po raz pierwszy odkryli Chińczycy. Wzmianki o jej korzystaniu datowane są w 7. wieku. Do Japonii Matcha przybyła podobno w 12. wieku. W Europie znana jest dopiero od 20. Wieku.
Matcha jest wykonana tak samo jak Gyokuro czyli z chińskich liści herbacianych (Camellia sinensis) zbieranych bardzo wczesną wiosną. Zanim rozpocznie się zbiór, krzewy herbaciane zostają pokryte dywanikami lub płachtami na kilka tygodni. Wszystko po to, by zwiększyła się produkcja chlorofilu i kwasów aminowych.
Najdelikatniejsze liście herbaty są wyrywane ręcznie. Po wysuszeniu są usuwane żyłki i zdrewniałe części. Tak przygotowane skrawki liści nazywane są Tencha. Według tradycyjnego przetwarzania Tencha - liście rozdrabnia się na pył w specjalnych granitowych, ręcznie robionych żarnach). Po 800 latach, ten sam rytuał uczyni z niej proszek jasnozielonego koloru. Na 30g pakowanie liści Matchi potrzeba 1 godzinę mielenia.
Japonia Original Premium Matcha spełnia najostrzejsze normy dotyczące pochodzenia organicznego, dzięki czemu może nosić nazwę BIO. Został wyprodukowany w prefekturze Aichi, położony na wyspie Honsiu. Obszar ten rozciąga się wzdłuż wybrzeża wschodniego i jest wyraźnie podzielony na górzystą i nizinną część. Aichi jest obdarzona jak bogatą kulturą i piękną przyrodą tak i prosperującym przemysłem. Turyści zjeżdżają się tutaj na dawne festiwale, świątynie i miejsca narodowego skarbu.
Ceremonia herbaciana, czyli chanoyu polega na podawaniu i piciu matcha. Do tradycyjnego sposobu przygotowania trzeba szerokiej miski (chawan), bambusowego pędzelka (chasen) i łyżki (chasaka). Określone mnóstwo Matcha wsypiemy do miski, zalejemy odpowiednią ilością gorącej wody i ruchami "góra - dół", zwiększając tempo z wolnego do bardzo szybkiego. Staramy się rozprowadzić proszek po całości naparu do ubicia pianki.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Przygotować gorącą i przegotowaną wodę, którą trzeba ochłodzić na 75 °C
- Do miski lub słoiku wsypać pół łyżeczki herbaty Matcha i zalać przygotowaną wodą (około 100 ml).
- Za pomocą trzepaczki do herbaty lub spieniacza mleka wymieszaj i ubij Matchę.
- Rzadka ubita pianka po pewnym czasie zgęstnieje

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

BAMBUSOWA ŁYŻECZKA DO HERBATY MATCHA - CHASHAKU

MIOTEŁKA DO HERBATY MATCHA - CHASEN

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TRUSKAWKOWY KREM - owocowa herbata

DELIKATNA MALINA - owocowa herbata
