

GOJI Z ŻURAWINĄ - mieszanka
Czasami ortodoksyjny wyznawca czystych hebat pragnie zmiany. A czasem nowe smaki chce poznać zwolennik napojów owocowych. Obaj mogą teraz postawić na klasykę. Do liści dobrej jakości białej i zielonej herbaty dodaliśmy goji, żurawinę, ananasa, papaję i kiwi. Rezultatem jest mieszanka świeżego, przyjemnie owocowego smaku, lekko orzeźwiająca i bardzo uzależniająca. Oczywiście w najlepszym tego słowa znaczeniu.
Skład
Herbata biała Pai Mu Tan 46%, Zielona herbata China Sencha 37%, Naturalny aromat, Kandyzowany ananas, Kandyzowana papaja, Goji 2%, Żurawina liofilizowana 2%, KiwiNapar i smak herbaty
Mieszanka herbaciana Goji z żurawiną nie zaprzecza miękkości herbaty białej, lekkiej cierpkości zielonej herbaty oraz oczywiście słodyczy i soczystości owoców. Jest tak zbilansowana, że naprawdę cieszyć się będziecie każdym z jej składników, zapewniając jednocześnie kompleksowe i harmonijne doznania. Mieszanka herbaciana Goji z żurawiną nadaje się do picia w wersji gorącej i mrożonej.
Pochodzenie herbaty
Zacznijmy od białej herbaty, ponieważ jest to najdelikatniejszym ze wszystkich użytych składników, a jednocześnie bardzo rzadki. Pai Mu Tan (tłumaczone jako Biała Piwonia) był pierwotnie przeznaczony na dwór cesarski, ponieważ był bardzo mało dostępny, a jego smak był niezwykle delikatny. W ogóle nic się nie zmieniło. Prawie niesfermentowane liście herbaty nadal zajmują mocne miejsce wśród wyjątkowości godnej uwagi miłośników herbaty. Zwykle wytwarza się je ze specjalnych odmian chińskiej herbaty (Camellia sinensis), którą pracownicy zbierają ręcznie w marcu i kwietniu. W przypadku białej herbaty konieczne jest zerwanie szczególnie pąków i drobnych pierwszych liści. Pozostawia się je do wyschnięcia tylko na krótki czas i natychmiast suszy, w niskich temperaturach i przez dłuższy czas. I to jest cały sekret białej herbaty Pai Mu Tan…
W przeciwieństwie do niego zielona Sencha przechodzi podczas produkcji nieco bardziej złożony proces, który nadal różni się regionalnie. W Japonii po zerwaniu pozostawiają liście aby zwiędły a następnie kilkakrotnie je krótko gotują na parze i składają w cienkie igły. W Chinach zamiast na parze stosują prażenie na patelni. Dzięki niemu herbata nabiera przyjemnych, dymnych odcieni. Jednak chińscy producenci nierzadko przyjmują japońską metodę produkcji, jak ma to miejsce w przypadku Senchy w herbacie Goji z żurawiną.
Zatrzymajmy się na składnikach, które nadają herbcie główne smaki - goji i żurawiny. Ta pierwsza znana jest jako owoc agrestu chińskiego (Lycium chinense). Czerwono-pomarańczowe jagody liściastego krzewu, który naturalnie rośnie w Azji, ale także na Hawajach, mają lekko kwaśny smak i zawierają szereg cennych substancji (witamina B1, B2, żelazo, cynk). Medycyna chińska używa goji od setek lat, głównie w celu wzmocnienia odporności, alergii lub problemów ze wzrokiem.
Żurawina to czerwone, kwaśne owoce krzewu żurawiny (Vaccinium vitis-idaea) rosnącej głównie w krajach skandynawskich. Podobnie jak goji, żurawina jest również stosowana w leczeniu wielu dolegliwości - od biegunki, przez choroby pęcherzyka żółciowego, po cukrzycę. Jest bogata w witaminy A, E, C, zawieraja również żelazo, wapń, magnez i sód oraz flawonoidy o działaniu antybakteryjnym.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparzyć wodą o temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do naparu w dzbanku, dodajcie 1 łyżeczkę więcej.
- Zaparzać 2 - 3 minuty (nakryty kubek), następnie odcedzić.
- Tę herbatę można zaparzać wielokrotnie, z jednej dawki można przygotować do 3 naparów.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ŻURAWINOWO- CYTRYNOWA – zielona herbata

ELIKSIR ŻYCIA WIECZNEGO - zielona herbata
