

Flower Pearl - herbata kwitnąca
Jest to piękność! Ładnie pachnie, bardzo ładnie wygląda i dobrze smakuje. Herbata kwitnąca Flower Pearl zachwyci każdy zmysł. Aby uzyskać najlepsze wrażenia, przygotujcie ją w szklanym czajniczku lub większej szklanej filiżance. Po zalaniu gorącą wodą zaczyna się powoli rozwijać. Najpierw otwierają się liście zielonej herbaty, a następnie rozwija się pomarańczowo-czerwony kwiat. Wszystko dzięki wysokiej jakości składnikom i starannej pracy ręcznej.
Skład
Herbata zielona,Napar i smak herbaty
Herbata kwitnąca Flower Pearl daje napar o jasnożółtej barwie, jej smak jest delikatny, kwiatowy, z lekką, przyjemną cierpkością. Herbata pachnie pysznym owocem liczi.
Z jednej kulki herbaty kwitnącej można przygotować 2-3 napary, każdy o nieco innym smaku.
Pochodzenie herbaty
Herbaty kwitnące to niezwykle interesująca kategoria herbat. Chociaż pochodzą one z Chin, które słyną z produkcji herbaty od kilkuset lat, dopiero niedawno znalazły się w centrum uwagi miłośników herbaty.
Istnieją dwie, bardzo sprzeczne wersje, dlaczego tak się dzieje. Jedna z nich twierdzi, że herbata kwitnąca pochodzi z X wieku, kiedy to sztukę wiązania herbaty kultywowano na dworach cesarskich raczej dla przyjemności wizualnej niż dla picia. A teraz nadchodzi jego renesans. Drugi odnosi się do kobiety z lat 90-tych, Yun Xue Tong, która pragnęła stworzyć produkt łączący herbatę i kwiaty. Taką, która uczyniłaby ją wyjątkową, ciekawą i konkurencyjną wśród klasycznych herbat. Mówi się, że to właśnie jej silna wizja doprowadziła do stworzenia nowego rodzaju herbaty.
Nazwa herbata kwitnąca może być nieco myląca - nie jest to kwiat krzewu herbacianego, lecz ręcznie wiązane liście zielonej lub białej herbaty i ozdobny kwiat jednej z roślin. Bardzo często używa się jaśminu, hibiskusa lub po prostu chryzantemy. Wszystkie składniki muszą być zarówno dobrze dobrane, jak i starannie przechowywane oraz szczelnie związane lub zszyte. W przeciwnym razie po zalaniu gorącą wodą mogą nie opadać na dno, lecz unosić się na powierzchni. To całkowicie zrujnowałoby efekt rozwijania. Powstałą kulkę (czasami kwitnąca herbata ma kształt serca lub walca) należy również dobrze wysuszyć.
Obecnie producenci herbaty kwitnącej osiągają bardzo dobre zyski i zatrudniają w całych Chinach wielu wykwalifikowanych "rzemieślników herbacianych". Herbaty kwitnące mogą być symbolem miłości, szczęścia, pomyślności... Artyści, którzy je tworzą, bardzo dbają więc o jakość i wizualną czystość surowców.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
Sposób przygotowania
Herbata Kwitnąca - 1 porcję (kulkę) zalać 0,3 l wody o temperaturze 80°C.
Czas ekstrakcji wynosi 3-5 minut.
Jeden rozwinięty kwiat to wielokrotny napar. Liczba naparów 2-3.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ZŁOTY GŁAZ - kwitnąca herbata

KWITNĄCA LILIA - kwitnąca herbata
