

DETOKS - MIESZANKA ZIOŁOWA
Pij Mate! Dlaczego? Dokładnie z tego same powodu, z jakiego go piją południowoamerykańscy Indianie. Przewyższa wszystkie napoje energetyczne całego świata i posiada znaczny potencjał do detoksykacji. Do liści ostrokrzewu paragwajskiego dodaliśmy zieloną herbatę, trawę cytrynową i werbenę. Z ich pomocą powstał napój świeży, mocny, orzeźwiający i pachnący. Oczywiście o najwyższej jakości, bo taki jest zwyczaj w Manu-świecie.
Skład
Yerba Mate 61%, Werbena 21%, Herbata zielona, Cytrynowa trawa 6%, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Smak Mate jest dość oryginalny, więc trzeba się trochę przyzwyczaić. Ale nie chodzi o nic nieprzyjemnego. Mate jest po prostu mocne, lekko gorzkie, nieco ziemiste i dymne. Dodaliśmy do niej dla zmiękczenia zieloną herbatę i trawę cytrynową. W ich towarzystwie działa Ziołowa mieszanka detoks harmonijnie i przyjemnie. Napar jest jasnożółty, aromat świeży i cytrynowy.
Pochodzenie herbaty
Mate (yerba mate) to południowoamerykański napój, który jest wykonany z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis).
Jest również nazywany zielonym złotem Indian, ponieważ to oni odkryli jego magiczną moc. Ostrokrzew paragwajski jest wiecznie zielone drzewo, który nie lubi bezpośredniego światła słonecznego, dlatego występują w cieniu z dostateczną wilgotnością. Jest uprawiany głównie w Paragwaju, Urugwaju, Argentynie i Brazylii. Jest to roślina z bardzo interesującym cyklem życia – aby jej nasiona były w stanie kiełkować muszą przejść przez przewód pokarmowy ptaków. Dlatego jego uprawa nie jest łatwa.
Rolnicy ostrokrzew paragwajski utrzymują na wysokości około 8 metrów, aby mieć łatwiejszy dostęp do liści. Co 3-4 lat zbierają końcowe gałęzie, z których zrywają jajowate liście z ząbkowaną krawędzią. Są one przetwarzane fermentacją i utlenianiem w workach i pozostawione do naturalnej fermentacji. W celu zatrzymania procesu, materiał roślinny jest wystawiany krótkiemu działaniu wysokich temperatur. Następnie Mate jest suszone i mielone. W końcu ponownie trafia do worków i dojrzewa przez 12-24 miesięcy. Wreszcie przychodzi czas na mielenie, sortowanie i pakowanie.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres ekstrakcji wynosi 5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

28. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

OKRĄGŁE SITKO DO HERBATY ø 40mm + PODSTAWKA

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II

Czajniczek z sitkiem - orientalne motywy II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

AJURWEDYJSKA MIESZANKA ZIÓŁ DO REGENERACJI

ZIOŁA DO OCZYSZCZANIA - herbata wellness
