DARJEELING SFTGFOP1 FF TEESTA VALLEY FIRST FLUSH / 2022
Podróżowała tylko przez chwilę a przybyła z tak odległego miejsca. Czarną Darjeeling SFTGFOP1 FF Teesta Halley postanowiliśmy dostarczyć samolotem, aby zachowała jak najwięcej wyśmienitego aromatu i smaku. Właśnie świeżość czyni pierwsze wiosenne herbaty Darjeeling tak atrakcyjnymi. Akurat ta zachwyci Was miodowością, czystością i wyważeniem. Wyrosła pod wiecznie zaśnieżonymi Himalajami, tam gdzie kolorowe modlitewne chorągiewki otaczają wioski a rodzina jest na piedestale… Rośnie tu herbata wyjątkowa pod każdym względem i niezwykle delikatna.
Skład
Czarna herbata Darjeeling SFTGFOP1 FF Teesta Valley 100%Napar i smak herbaty
Napar z pierwszych zbiorów jest jasno bursztynowy, wyjątkowo aromatyczny. W zapachu rozpoznamy słodycz i nuty miodu. W tej herbacie brak ostrej lub cierpkiej nuty. Smak odznacza się świeżymi nutami, jest gładki, harmonijny i czysty. Długi, bardzo przyjemny posmak zostawia słodki ślad.
Pochodzenie herbaty
Herbata z pierwszych zbiorów (First Flush) cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Zwłaszcza, gdy pochodzi z Darjeeling, herbacianej krainy słynącej z unikalnych warunków klimatycznych a tym samym również z wyjątkowych herbat. Można zatem mieć pewność, że wysokość nad poziomem morza, czas operowania słońca i okoliczna flora maja ogromny wpływ na smak listków herbaty. Do tego należy dodać doświadczenie lokalnych rolników i pracowników, którzy od pokoleń opiekują się plantacjami.
Przez cały sezon pojawia się pytanie o najodpowiedniejszą pogodę do rozpoczęcia pierwszych wiosennych zbiorów. Zazwyczaj dzieję się to pomiędzy lutym i kwietniem. Może się zdarzyć, że długa zima lub inne niesprzyjające warunki mogą nieco opóźnić pierwsze zbiory. Właśnie taka sytuacja miała miejsce obecnie w przypadku Darjeeling SFTGFOP1 FF Teista Halley, dlatego rocznik 2022 pojawił się u nas właśnie teraz.
Plantacja herbaty, z której sprowadziliśmy tą herbatę, wzięła swą nazwę od górskiej rzeki Teesta River o długości 470 kilometrów. Starannie wyselekcjonowane krzewy chińskich drzewek herbacianych sadzono przez okres 15 lat - od 1841 r. Rosną one na wysokości 1981 metrów nad poziomem morza, panuje tam typowy dla tego obszaru zimny klimat z częstymi mgłami. Listki herbaty potrzebują zatem dłuższego czasu wegetacji, podczas którego pochłaniają więcej słonecznego światła. Dzięki temu są w kolorze świeżo zielonym do szarozielonego. Listki są solidne z wieloma srebrnymi wierzchołkami.
Po zebraniu wczesnym ranem przez miejscowe kobiety i dziewczęta, pozwala się im zwiędnąć i fermentować, a następnie są ostrożnie suszone. Rezultatem są niepołamane oraz nieuformowane listki o cudownie przyjemnym aromacie. W przypadku Darjeeling SFTGFOPI Std Teesta Valley chodzi o herbatę zbieraną jesienią, po okresie deszczowym. Dzięki temu uwydatniają się pikantne nutki i pełniejsza baza, a także charakterystyczny ciemniejszy kolor naparu.
Natychmiast po przetworzeniu, posortowaniu i zapakowaniu herbata udaje się na lotnisko a stamtąd do swoich odbiorców, którzy zamawiają ją z kilkumiesięcznym a nawet kilkuletnim wyprzedzeniem.
W górach Darjeeling funkcjonuje obecnie 90 plantacji herbaty. Rocznie produkują ponad 9 milionów ton herbaty i zatrudniają około połowy lokalnej ludności. Nad jakością i prawidłowością przebiegu produkcji czuwa West Bengal Government. Wszystkie plantacje herbaty są dzierżawione rolnikom na okres 30 lat.
Skrót SFTGFOP (Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)w nazwie tej herbaty wskazuje na wysoką jakość związaną z zawartością końcówek i całych listków.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
80-95°C | 2-3 minut | 1-1,5 łyżeczki na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać gorącą wodą 80-95°C w proporcji 1 - 1,5 łyżeczki na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2-3 minuty (pod przykryciem), później odcedzić.
Potrzebujesz porady?
30. 5.
16. 5.
21. 7.