

CHINA SENCHA BIO - zielona herbata
Sencha to klasyka. Mówią o jej liściach, że są piękne, długie i szerokie, ciemnozielone, a smak bardzo przyjemny, lekko słodki. Tym razem prezentujemy najbardziej typową przedstawicielkę japońskich zielonych herbat - importowaną z Chin. I niczego jej nie brakuje. Wykonana jest w oparciu o współpracę pomiędzy dwoma krajami, zatm możemy polecić China Sencha BIO każdemu doświadczonemu Manuakowi. I tu uwaga: Nawet początkujący tej herbaty nie powinien przegapić.
Skład
Zielona herbata Bio Sencha 100%Napar i smak herbaty
China Sencha BIO nadaje się do codziennego picia i na specjalne okazje. Napar ma wyraźny, żółty kolor, smak jest lekko ściągający na początku, potem przyjemnie słodki i lekko kwiatowy. Sencha pachnie świeżo, trawą.
Pochodzenie herbaty
O chińskiej prowincji Zhejiang każdy wie, kto kiedykolwiek podróżował do kraju wysokiej jakości zielonych herbat. Na wschodnim wybrzeżu kraju rosną setki odmian roślin herbaty chińskiej (Camellia sinensis), z których miejscowe rodziny produkują wiele gatunków – od Gunpowderu, przez Smoczą studnię aż po Senchę.
W odniesieniu do miejskiej prefektury Shaoxin, skąd przywieźliśmy Senchę, warto wiedzieć, że leżąca na północy prowincja obfituje w bardzo dobre warunki do uprawy oraz kulturowe atrakcje.
Ten starożytny obszar od ponad 2500 lat swoją historią przyciąga turystów z daleka i bliska. Tak zwana „Orientalna Wenecja” charakteryzuje się setkami mostów i autentyczną spokojną atmosferą wodnego świata. Oprócz słynnego wina ryżowego, rynków, ogrodów i zabytków odwiedzanych przez ludzi Shaoxin również smaczna i interesująca jest tutaj zielona herbata.
BIO Sencha jest uprawiana na plantacjach otwartych (niezacienionych). Liście herbaty są zbierane zazwyczaj przez kobiety i dziewczęta, wczesnym rankiem, zanim opadnie poranna rosa. Liście są pozostawione do krótkiego więdnięcia i kilkakrotnie do naparzenia. Ten krok nie jest typowy dla chińskiej herbaty (lokalną zieloną herbatę rozgrzewa się na dużych patelni do uzyskania subtelnego aromatu dymu). Parzeniem zatrzymuje się proces fermentacji. Następnie herbata jest przekładana, suszona i sortowana.
Zielone herbaty są bardzo cenione w Azji. Stały się one częścią lokalnej kultury oraz napojem, który dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Dzięki umiarkowanej zawartości kofeiny herbata ta pomaga zwalczyć zmęczenie i poprawia wytrzymałość psychiczną i fizyczną.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą w temp. 70-80 °C stosunek 1 łyżeczka do 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Parzenie w czasie 2-3 minut (pod przykryciem), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

JAŚMINOWA - zielona herbata
