

CHINA FUJIAN ANXI TIE GUAN YIN ROASTED - OOLONG
Sześć pokoleń doświadczenia, zamiłowanie do rzemiosła i tradycji, wspólnota rodzinna i preferowanie jakości kosztem ilości. To główne filary, na których opiera się wyjątkowość oolong’a China Fujian Anxi Tie Guan Yin – Roasted. Herbata, nazwana na cześć buddyjskiej bogini miłosierdzia, jest jednym z prawdziwych rarytasów i szybko zakochacie się w jej wyjątkowym i harmonijnym smaku.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Słomkowy kolor przenika powódź zielonkawych iskier. Smak jest naprawdę wyjątkowy, lekko dymny. Przeważa jednak słodkawość z owocowymi nutkami. Doskonała harmonia z kwieciście ziemistym aromatem.
Pochodzenie herbaty
Terytorium Anxi na południu chińskiej prowincji Fujian słynie z produkcji oolong’ów. Jednym z najbardziej znanych i cenionych jest właśnie Tie Guan Yin (można się spotkać z nazwą pisaną razem tieguanyin). Rodzinna plantacja, z której pochodzi nasza herbata, od dziesięcioleci specjalizuje się w tego typu oolong’ach. Kieruje się zasadą, że czasami mniej potrafi dać więcej. Dlatego właściciele zdecydowali się na odmiany, które wytwarzają liście niezwykle wysokiej jakości, ale tylko w ograniczonych ilościach.
Tie Guan Yin jest przez wielu uważany za złoty gwóźdź wśród oolong’ów. Legenda głosi, że dawno temu pewien biedny wieśniak przechodził codziennie obok świątyni z żelaznym posągiem bogini miłosierdzia Guanyin. Patrzył ze smutkiem, jak ten przybytek popada w ruinę. Ponieważ jednak nie było go stać na remont, postanowił przynajmniej dwa razy w miesiącu pozamiatać świątynię i okadzić kadzidłem. Po pewnym czasie bogini ukazała mu się we śnie i nakazała udać się do pobliskiej jaskini po cenny skarb, którym miał się podzielić z innymi. Następnego dnia wieśniak odkrył tam sadzonkę rośliny. Wkrótce wyrósł z niej przepiękny krzew herbaciany, z którego wyrabiano doskonałą herbatę. Wieśniak na cześć swojej opiekunki nazwał oolong żelazną Guanyin i podzielił się nim ze swoimi sąsiadami. Razem wyremontowali świątynię i od tego czasu cały region cieszy się dobrobytem.
Ta niezwykła Tie Guan Yin rozpoczyna swoją podróż, podobnie jak inne oolong’i, w promieniach słońca. Listki na słońcu więdną i zaczynają się utleniać. Później zwijają się w drobne, nieregularne skorupki, po czym są suszone. W przypadku tej herbaty cały proces kończy się wędzeniem na węglu kamiennym. Dzięki czemu nabiera wyrazistego i niepowtarzalnego smaku oraz aromatu, w którym nutki kwiatów i karmelu są leciuteńko przenikane delikatnym śladem dymu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Oonlong zalewamy wodą o temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
Czas parzenia to 5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA PHOENIX DAN CONG - oolong

CHINA GABALONG BIO - oolong
