Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 

 



Chaga: doskonałe narzędzie do walki z cholesterolem

26. 5. 2019 3 minuty czytania
Doskonale radzi sobie z wysokim poziomem cukru we krwi oraz obniżaniem jej ciśnienia, sprawdza się również w zwalczaniu nowotworów. Są to tylko niektóre z zalet syberyjskiego grzyba Chaga. Dlatego jej właściwościami zajmują się zespoły badawcze. A tak przy okazji – można z niej przygotować wyśmienity i zdrowy napój przypominający herbatę.

Chaga rośnie w północnych rejonach Europy, Azji i Ameryki. Czyli w miejscach, gdzie zima panuje przez cały rok a przyroda uchroniła się przed skażeniem. I chociaż jest ona pasożytem drzew i na pierwszy rzut oka nie jest żadną pięknością, to zdecydowanie należy zwrócić uwagę na jej dobroczynny wpływ na organizm ludzki.

Właśnie dlatego jest od wieków wykorzystywana w medycynie w Chinach, Japonii, Rosji i innych krajach. Obecnie poddawana jest badaniom przez zespoły naukowe, ze względu na pozytywne skutki jej zastosowania w walce z nowotworami.

Herbata z Chagi i jej właściwości

Chaga, co to jest?
Jej polska nazwa to błyskoporek podkorowy, nazywana również „Darem od boga” lub „Grzybem nieśmiertelności”. Czasami można się spotkać ze spolszczoną transkrypcją angielskiego słowa – czaga. Jest to pasożytniczy grzyb, który atakuje pień drzewa, potrafi dożyć do 20 lat. Jej owocniki osiągają wielkość do 30 centymetrów i najczęściej spotykana jest na północy Europy, w Azji i Ameryce Północnej. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom już od tysięcy lat jest elementem medycyny ludowej północno-wschodnich terenów od Rosji aż po Chiny i Japonię.

Jest kilka możliwości wykorzystania Chagi. Zazwyczaj bywa mielona na drobny proszek, który można dodawać jako przyprawę do potraw lub wymieszać np. z jogurtem.

Tradycyjnym sposobem jest zalewanie chagi gorącą wodą. W ten sposób powstaje napój podobny do herbaty. A jakie ma właściwości? Na przykład:

  • spowalnia procesy starzenia,
  • redukuje cholesterol oraz normuje ciśnienie krwi,
  • zwalcza stany zapalne,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • a także zwalcza i zapobiega nowotworom.

Wszystko to dzięki zawartości witamin, przeciwutleniaczy i innych dobroczynnych dla zdrowia substancji. Dlatego Chaga jest uznawana za doskonały środek odżywczy.

Jak przygotować herbatę z Chagi.

„Grzybową herbatkę” można przygotować w bardzo prosty sposób. Wystarczy proszek z Chagi zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 5 minut, aby zostały uwolnione wszystkie dobroczynne substancje.

Obowiązuje tutaj zasada, że im dłużej proszek będzie ekstrahować, tym większa ilość substancji się uwalnia. Można pozostawić Chagę w wodzie nawet przez 30 i więcej minut.

Herbata z Chagi ma stosunkowo delikatny smak, więc nie trzeba obawiać się długiego zaparzania. Wręcz przeciwnie jej delikatność można wykorzystać do przygotowania napoju z innymi dodatkami.

Specjał dla smakoszy: Czekolada z Chagą

Ten syberyjski grzyb doskonale komponuje się na przykład z czekoladą. Tak powstały napój jest wyjątkowo delikatny a dodatkowo pozytywne własności Chagi i proszku kakaowego kumulują się.

Czekolada z Chagą doskonale wpływa na:

  • obniżenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu,
  • lepsze krążenie krwi,
  • poprawę nastroju,
  • przeciwdziałanie cukrzycy typu drugiego,
  • oraz wspiera układ odpornościowy.

Jak przygotować tak wspaniałą, sprzyjającą zdrowiu czekoladę?

  • Zalewamy Chagę gorącą wodą. Wystarczy do około połowy kubka tak, aby zostawić miejsce dla reszty składników.
  • Pozostawiamy Chagę ekstrahować.
  • Następnie podgrzewamy mleko dodając to niego czekoladę lub proszek kakaowy.
  • Wszystko należy dobrze wymieszać i wlać do naparu z Chagi.
  • Na koniec dodajemy karmel lub ekstrakt waniliowy, wszystko mieszamy i możemy delektować się doskonałym napojem.

Magiczna kombinacja Matcha z Chagą

Innym popularnym wariantem jest przygotowanie Matchagi, czyli połączenie zielonej herbaty Matcha z Chagą. Również i Matcha oferuje wiele dobroczynnych dla zdrowia efektów. Między innymi:

  • obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii,
  • wspomaga walkę ze stresem.

Dodatkowo zawiera wiele przeciwutleniaczy i pomaga w oczyszczaniu organizmu.

Z Matchagi robi się koktajl, który pomaga w zapobieganiu wielu problemom zdrowotnym. Bądź przynajmniej w ich łagodzeniu.

Przygotowanie zwykłej Matchagi jest wyjątkowo proste.

    Najpierw przesiewamy przez sitko 1 łyżeczkę Matcha.
  • Zalewamy ją wodą o temperaturze 75°C (jakieś 2 minuty po zagotowaniu).
  • Mieszamy Matcha z wodą.
  • Gdy zacznie tworzyć się pianka i proszek całkowicie się rozpuści, dodajemy łyżeczkę Chagi. Pamiętajcie, że Chaga jest grzybem i nie rozpuszcza się w wodzie. Dlatego należy skorzystać z sitka.
  • Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy ekstrahować przez pół godziny.
  • I to jest właściwie wszystko. Teraz wystarczy wyjąć sitko z Chagą i delektować się swoją Matchagą.

Wystarczy tylko dodać Chagi

Połączenie Chagi z Matcha lub czekoladą ma jeszcze jedną ogromną zaletę:

W prosty sposób możemy sami sobie przygotować taki napój.

Wystarczy tylko przygotować Matcha lub czekoladę i wzbogacić je Chagą. Wtedy (prawie) doskonały eliksir jest do naszej dyspozycji.

ŹRÓDŁA INFORMACJI:

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »