

Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Chaga: doskonałe narzędzie do walki z cholesterolem

Chaga rośnie w północnych rejonach Europy, Azji i Ameryki. Czyli w miejscach, gdzie zima panuje przez cały rok a przyroda uchroniła się przed skażeniem. I chociaż jest ona pasożytem drzew i na pierwszy rzut oka nie jest żadną pięknością, to zdecydowanie należy zwrócić uwagę na jej dobroczynny wpływ na organizm ludzki.
Właśnie dlatego jest od wieków wykorzystywana w medycynie w Chinach, Japonii, Rosji i innych krajach. Obecnie poddawana jest badaniom przez zespoły naukowe, ze względu na pozytywne skutki jej zastosowania w walce z nowotworami.
Herbata z Chagi i jej właściwości
Jej polska nazwa to błyskoporek podkorowy, nazywana również „Darem od boga” lub „Grzybem nieśmiertelności”. Czasami można się spotkać ze spolszczoną transkrypcją angielskiego słowa – czaga. Jest to pasożytniczy grzyb, który atakuje pień drzewa, potrafi dożyć do 20 lat. Jej owocniki osiągają wielkość do 30 centymetrów i najczęściej spotykana jest na północy Europy, w Azji i Ameryce Północnej. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom już od tysięcy lat jest elementem medycyny ludowej północno-wschodnich terenów od Rosji aż po Chiny i Japonię.
Jest kilka możliwości wykorzystania Chagi. Zazwyczaj bywa mielona na drobny proszek, który można dodawać jako przyprawę do potraw lub wymieszać np. z jogurtem.
Tradycyjnym sposobem jest zalewanie chagi gorącą wodą. W ten sposób powstaje napój podobny do herbaty. A jakie ma właściwości? Na przykład:
- spowalnia procesy starzenia,
- redukuje cholesterol oraz normuje ciśnienie krwi,
- zwalcza stany zapalne,
- obniża poziom cukru we krwi,
- a także zwalcza i zapobiega nowotworom.
Wszystko to dzięki zawartości witamin, przeciwutleniaczy i innych dobroczynnych dla zdrowia substancji. Dlatego Chaga jest uznawana za doskonały środek odżywczy.
Jak przygotować herbatę z Chagi.
„Grzybową herbatkę” można przygotować w bardzo prosty sposób. Wystarczy proszek z Chagi zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 5 minut, aby zostały uwolnione wszystkie dobroczynne substancje.
Obowiązuje tutaj zasada, że im dłużej proszek będzie ekstrahować, tym większa ilość substancji się uwalnia. Można pozostawić Chagę w wodzie nawet przez 30 i więcej minut.
Herbata z Chagi ma stosunkowo delikatny smak, więc nie trzeba obawiać się długiego zaparzania. Wręcz przeciwnie jej delikatność można wykorzystać do przygotowania napoju z innymi dodatkami.
Specjał dla smakoszy: Czekolada z Chagą
Ten syberyjski grzyb doskonale komponuje się na przykład z czekoladą. Tak powstały napój jest wyjątkowo delikatny a dodatkowo pozytywne własności Chagi i proszku kakaowego kumulują się.
Czekolada z Chagą doskonale wpływa na:
- obniżenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu,
- lepsze krążenie krwi,
- poprawę nastroju,
- przeciwdziałanie cukrzycy typu drugiego,
- oraz wspiera układ odpornościowy.
Jak przygotować tak wspaniałą, sprzyjającą zdrowiu czekoladę?
- Zalewamy Chagę gorącą wodą. Wystarczy do około połowy kubka tak, aby zostawić miejsce dla reszty składników.
- Pozostawiamy Chagę ekstrahować.
- Następnie podgrzewamy mleko dodając to niego czekoladę lub proszek kakaowy.
- Wszystko należy dobrze wymieszać i wlać do naparu z Chagi.
- Na koniec dodajemy karmel lub ekstrakt waniliowy, wszystko mieszamy i możemy delektować się doskonałym napojem.
Magiczna kombinacja Matcha z Chagą
Innym popularnym wariantem jest przygotowanie Matchagi, czyli połączenie zielonej herbaty Matcha z Chagą. Również i Matcha oferuje wiele dobroczynnych dla zdrowia efektów. Między innymi:
- obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko chorób serca,
- przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii,
- wspomaga walkę ze stresem.
Dodatkowo zawiera wiele przeciwutleniaczy i pomaga w oczyszczaniu organizmu.
Z Matchagi robi się koktajl, który pomaga w zapobieganiu wielu problemom zdrowotnym. Bądź przynajmniej w ich łagodzeniu.
Przygotowanie zwykłej Matchagi jest wyjątkowo proste.
- Najpierw przesiewamy przez sitko 1 łyżeczkę Matcha.
- Zalewamy ją wodą o temperaturze 75°C (jakieś 2 minuty po zagotowaniu).
- Mieszamy Matcha z wodą.
- Gdy zacznie tworzyć się pianka i proszek całkowicie się rozpuści, dodajemy łyżeczkę Chagi. Pamiętajcie, że Chaga jest grzybem i nie rozpuszcza się w wodzie. Dlatego należy skorzystać z sitka.
- Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy ekstrahować przez pół godziny.
- I to jest właściwie wszystko. Teraz wystarczy wyjąć sitko z Chagą i delektować się swoją Matchagą.
Wystarczy tylko dodać Chagi
Połączenie Chagi z Matcha lub czekoladą ma jeszcze jedną ogromną zaletę:
W prosty sposób możemy sami sobie przygotować taki napój.
Wystarczy tylko przygotować Matcha lub czekoladę i wzbogacić je Chagą. Wtedy (prawie) doskonały eliksir jest do naszej dyspozycji.
ŹRÓDŁA INFORMACJI:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318527.php
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213777/
- https://www.verywellfit.com/matcha-what-should-i-know-about-it-89227
- https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits