

BORÓWKA BRUSZNICA BIO (VACCINIUM VITIS-IDAEA) proszek
Czerwone owoce na niskim krzaczku, w smaku słodkie i gorzkawe, są wykorzystywane do wspomagania leczenia problemów z drogami moczowymi, a także do zwalczania stanów zapalnych. Tak, brusznicę na pewno znacie. Możecie jednak nie wiedzieć, że jest źródłem wielu witamin, przeciwutleniaczy, tanin, flawonoidów i minerałów. I że można ją spotkać w formie proszku, który możecie wykorzystywać na sto różnych sposobów. Wypróbujcie brusznicę o jakości BIO. W przekąskach, koktajlu lub deserze.
Skład
Borówka 100%Napar i smak zioła
Proszek z brusznicy ma mocny czerwono-pomarańczowy kolor, przyjemny, kwaskowaty aromat i słodko-kwaśny smak. Można go dodawać do napojów, kaszek i deserów.
Pochodzenie zioła
Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) rośnie na nizinach i w górach Europy oraz Azji. Możecie ją również spotkać w Ameryce Północnej lub za kręgiem polarnym. Jej siedliska to zazwyczaj gleby torfowe, zbocza gór i wysoko położone lasy iglaste. Roślina z rodziny wrzosowatych (zaliczają się do niej między innymi rododendrony, żurawina i wrzosy) ze względu na swoją popularność została obdarzona wieloma ludowymi nazwami. Znajdziemy wśród nich takie, jak kalinka, barszczownik lub borówka czerwona.
Płożący się krzew dorasta do wysokości maksymalnie 25 centymetrów, wyglądem przypomina pokrewną jej tradycyjną borówkę czarną (Vaccinuim myrtillus). Jednak w przeciwieństwie do niej brusznica jest przez cały rok zielona, jej kwiaty układają się w grona a owocem jest najpierw zielona, później biała i na koniec czerwona jagoda. Brusznica w naszych lasach nie jest tak często spotykana jak borówka i jest prawnie chroniona. Dlatego nie wolno zbierać jej owoców w naturalnym środowisku.
W związku z tym najlepiej posmakować jej w postaci proszku i do tego w jakości BIO. Nasz europejski dostawca uprawia brusznice w systemie rolnictwa ekologicznego i przetwarza wyłącznie dojrzałe i zdrowe owoce. Owoce po umyciu należy wysuszyć, posiekać i zmielić na drobny proszek. Oczywiście bez dodawania jakichkolwiek barwników, wypełniaczy lub aromatów. Czysty proszek z brusznicy jest bogaty w karotenoidy, flawonoidy, glikozydy, antocyjany, taniny. Zawiera również witaminy A, B, E i C, nie brakuje mu żelaza, magnezu, wapnia fosforu, potasu i innych minerałów.
Wyjątkowości tego zestawu można przypisać popularność brusznicy w medycynie tradycyjnej i setki lat jej używania. Brusznica zazwyczaj zalecana jest w przypadku problemów z układem moczowym, zwłaszcza jeżeli chodzi o stan zapalny. Z poradników zielarskich dowiemy się również o jej własnościach dezynfekujących, zdolnościach łagodzenia gorączki, przeciwdziałania zmęczeniu i problemom jelitowym. Brusznica jest doskonałym wyborem, jeżeli chodzi o wzmacnianie odporności organizmu, ze względu na zawarte w niej witaminy.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
Sposób przygotowania
1. Proszek można dodawać do wody, soku, kaszki, smoothie, domowych przekąsek lub płatków śniadaniowych. Doskonale smakuje również w sosach.
2. Do przygotowania herbaty zalecamy zalać 1 łyżeczkę do herbaty 250 ml gotującej się wody.
3.Zalecana dawka dzienna to 1 łyżeczka do herbaty 2 razy dziennie.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ W PROSZKU
