

BIO MATCHA SHIZUOKA JAPAN GREEN TEA - 30g
Na wyspie Honsiu, w pobliżu wybrzeża Pacyfiku, leży Prefektura, która produkuje czterdzieści procent japońskiej zielonej herbaty. W dodatku produkują też matchę. Doskonałą matchę! W ogrodach herbacianych Shizuoka w cieniu dywaników kwitną co roku soczyste i jasno zielone liście. Dzięki delikatnemu procesowi produkcji Matcha podbija Europę.
Skład
Zielona herbata Matcha Japan Premium Organic 100%Napar i smak herbaty
Ta organiczna Japońska Matcha smakuje trochę inaczej niż niektóre z jej koleżanek. Jeśli jeszcze nie zaznajomiliście się z piątym podstawowym smakiem zwanym umami, masz teraz okazję. Ten specjalny japoński termin został po raz pierwszy użyty w 2000 roku. Umami można również znaleźć w mięsie, rybach, dojrzałych pomidorach i serach. Oprócz tej niezwykłości, smak Matchi ze Shizuoka charakteryzuje słodkość, która długo utrzymuje się w ustach. Matcha ma jasnozielony kolor, a jeśli jest dobrze ubita, tworzy wspaniałą pianę.
Pochodzenie herbaty
Pochodzenia tej organicznej matchi należy szukać w ogrodach herbaty z japońskiej prefektury Shizuoka (Shizuoka), która znajduje się ona na wyspie Honsiu. Podobno herbata obecna jest tam od 1241 roku, kiedy jej nasiona przyniósł chiński mnich. Łagodny klimat Shizuoki, jakość wody i bliskość do głównych portów pomogły Prefekturze stać się jednym z wiodących na świecie producentów zielonej herbaty. Ogrody są zazwyczaj rozłożone u stóp świętej góry Fuji. Oprócz krzewów herbacianych w tym obszarze są uprawiane także pomarańcze, chrzan japoński (wasabi), truskawki, arbuzy i kwiaty w szklarni.
Rolnicy, którzy specjalizują się w produkcji zielonej herbaty Matcha, powinni przed zbiorami zacienić krzewy herbaciane dywanikami lub płachtami. Dzięki temu zwiększy się produkcja chlorofilu i kwasów aminowych. Substancji, które są niezbędne dla smaku ,koloru i skutków Matchi.
Najdelikatniejsze liście herbaty są wyrywane ręcznie. Po wysuszeniu żyłki i zdrewniałe części są usuwane. Tak przygotowane skrawki liści nazywane są Tencha. Według tradycyjnego przetwarzania Tencha - liście rozdrabnia się na pył w specjalnych granitowych, ręcznie robionych żarnach. Efektem tego jest jasnozielony proszek podobny do pyłu. Pakowany jest szczelnie, tak by nie dostało się do niego światło i wilgoć, które by go zniszczyły. Nie zapomnijmy, że Japan Shizuoka to certyfikowana BIO herbata. Japan oryginal Matcha pochodzi z hodowli organicznej, uprawiana, zbierana i wytwarzana bez użycia zanieczyszczeń przemysłowych.
Ceremonia herbaciana, czyli chanoyu, która oczywiście do Matchi należy, polega na podawaniu i piciu matcha. Chodzi o ubicie herbacianego pyłu w gorącej wodzie przy pomocy pędzla (chasen). Herbatę tej się nie cedzi.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Przygotować gorącą i przegotowaną wodę, którą trzeba ochłodzić na 75 °C
- Do miski lub słoiku wsypać pół łyżeczki herbaty Matcha i zalać przygotowaną wodą (około 100 ml).
- Za pomocą trzepaczki do herbaty lub spieniacza mleka wymieszaj i ubij Matchę.
- Rzadka ubita pianka pogrubia po pewnym czasie.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

BAMBUSOWA ŁYŻECZKA DO HERBATY MATCHA - CHASHAKU

MIOTEŁKA DO HERBATY MATCHA - CHASEN

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MATCHA JAPAN ORIGINAL PREMIUM BIO 30g

MIOTEŁKA DO HERBATY MATCHA - CHASEN
