

BAOBAB BIO (Adansonia grandidieri) - proszek
„Twoje baobaby są trochę jak głowy kapusty" - roześmiał się Mały Książę. Można cieszyć się owocami słynnego drzewa jako naturalnym źródłem żelaza i witaminy C, ale także jako składnikiem deserów, napojów lub sałat. Ten afrykański proszek jest ambasadorem dobrego zdrowia i samopoczucia.
Skład
Baobab 100%Smak zioła
Biały i bardzo drobny proszek owoców Baobabu smakuje wyjątkowo przyjemnie- bardzo słodko.
Pochodzenie
Baobab (Adansonia digitata) jest szczególnie interesującym drzewem liściastym, wzrastającym do 25 metrów. Wyróżnia się bardzo szerokimi łodygami i masywnymi korzeniami. Korona jest skromniejsza, więc o baobabie mówi się, że rośnie "do góry nogami".
To niezwykłe drzewo jest oczywiście otoczone wieloma mitami i legendami. Naturalne plemiona żyjące wzdłuż rzeki Zambezi uważają, że Baobabowie byli tak dumni ze swojej siły, że zezłościli bogów, którzy wyciągnęli ich z ziemi i powbijali im korony.
Kobiety żyjące blisko baobabów mają wiele dzieci. Wierzy się też, że baobab w Parku Narodowym Kafue uwięził w sobie cztery dziewczynki, w których się zakochał. Podobno podczas burzliwych nocy można usłyszeć płacz tych dziewczynek.
Baobaby żyją od ponad 1000 lat, są liściaste, ich liście przypominają pięć palców. Oprócz wyglądu, należy zwrócić uwagę na ciężkie, białe kwiaty. Otwierają się one tylko na jedną noc, podczas której nietoperze Pteropodinae je zapylają. Po kwitnieniu, Baobab tworzy duże, jajowate owoce o twardej skorupie. Ich miazga jest wykorzystywana do produkcji wysoko cenionego proszku.
Te drzewa są typowe dla kraju afrykańskiego, ale także posadzono je na Madagaskarze i Indiach. Nazwa baobab pochodzi z języka arabskiego i jest tłumaczona jako "ojciec wielu nasion". W Afryce baobab należy do cennych źródeł żywności. Jego liście są wykorzystywane do karmienia bydła, a słonie poszukują jego soczystych liści podczas suszy. Owoce Baobabu można jeść świeże lub jak i suszone w mleku lub wodzie. Nasiona Baobabu mogą być tłoczone do oleju.
Proszek z pulpy owocowej zawiera 50 procent więcej wapnia niż szpinak i 3 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Czysty naturalny produkt jest również bogaty w błonnik i minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń i potas. Dzięki temu jest bardzo pomocny przy spadku energii, optymalizacji trawienia i zapobieganiu wielu dolegliwości. Często jest to zalecany w przypadku braku żelaza we krwi. Proszek Baobab nadaje się także w walce ze zmęczeniem i wyczerpaniem, pomaga regenerować mięśnie i kości.
Zgodnie z medycyną holistyczną, spożycie proszku owoców baobaba jest dobre na trawienie, utrzymując optymalny poziom cholesterolu. Wykorzystuje się go również w chorobach górnych dróg oddechowych i reumatycznych.
Baobab - proszek nie powinien być poddawany obróbce cieplnej. Wystarczy dodać go do napoju, dodać do smoothie, jogurtu lub deseru.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
- Łyżeczkę proszku rozmieszaj z małą ilością wody.
- Można rozcieńczyć wodą lub sokiem.
- Zalecana dawka dobowa 1-3 łyżeczki.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LUCUMA BIO – proszek
