

OOLONG MAO LONG
Przyprawiany Oolong jest trendy. Starannie przetworzone półfermentowane herbaty z różnymi owocowymi nutami zachwycą nawet doświadczonego Manuaka. Dla tych, którzy niebiesko-zielony świat dopiero odkrywają to Mao Long będzie optymalny . Delikatny, kremowy, słodkawy i ogólnie bardzo świeży napój polubi biegły miłośnik herbat oraz okazyjni miłośnicy herbaty.
Skład
Oolong, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Mao long daje napojowi lekki żółto-zielony kolor z kremowym smakiem morwy. Przy uważnej degustacji herbaty odkryjecie słabo ściągającą linię, którą dyskretnie uzupełnia słodka, elegancka nuta. Ta Oolong pozostawia w ustach przyjemny, trwały posmak.
Pochodzenie herbaty
Oolong zyskał wiele pseudonimów. Można go znaleźć pod nazwą niebieski, turkusowy, półzielony lub nawet czerwony. Jego osobliwością jest to, że może być fermentowany tylko z 70 procent do 20 procent, niektóre gatunki nawet mniej. Chiński przemysł herbaciany odróżnia nawet 3.000 rodzajów Oolong, produkując je ponad 400 lat.
Klasyczny Oolong produkowany jest stosunkowo skomplikowaną technologią. Zebrane (i bardzo starannie wybrane liście) pozostawiano do wyschnięcia na 10-20 minut w słońcu. Następnie trzeba naruszyć ich strukturę. Tą pracę wykonują rolnicy poprzez potrząsanie liści w bambusowych koszykach lub bębnach obrotowych. Kilka razy potrząsną liśćmi i pozostawią je do odpoczynku. Podczas tego procesu przebiega pożądana fermentacja. Według zapachu właściciel ogrodu herbacianego rozpozna, czy fermentacja jest już zakończona.
Następnym krokiem jest szybkie podgrzewanie. Zwykle używa się do tego wielkich woków lub kotłów. Dochodzi do szybkiego schłodzenia. Później herbata jest rolowana do żądanego kształtu i suszona. Ten specjalny Mao long jest wzbogacony naturalnym aromatem morwy.
Prowincja Fujian, z którego przywieźliśmy Mao long, znajduje się na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin. Jest to region o tysiącletniej tradycji uprawy i zbiorze krzewów herbacianych. Z Fujian pochodzą najpopularniejsze zielone herbaty z całego świata.
Oolong jest także lubiany ze względu na niższą zawartość teiny.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Oolong najpierw zalać wodą w temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w czajniku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres zaparzenia 5 minut (z przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 4 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.1 g |
z tego cukry: | 0.1 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat
