

KALABASA NATURALNA 100 - 200 ML
Tradycyjne naczynie do przygotowywania herbaty Mate. Kalebasa jest wykonana z wydrążonej tykwy. Jest to czysto naturalny materiał.
Kalabasa jest wykonana z tykw najwyższej jakości ze ściankami o grubości do 4 mm. Materiał na kalabasy jest tworem natury i dlatego mogą się one nieznacznie różnić od siebie rozmiarem i kształtem.
Pojemność: 100 - 200 ml
Jak używać naturalnej kalabasy
Kalebasa jest wydrążonym owocem tykwy. Ponieważ jest to czysto naturalny materiał, nie nasączany żadnymi środkami konserwującymi, koniecznie należy poświęcić trochę uwagi i zadbać o to tradycyjne naczynie do popijania Yerba Mate. Wtedy odwdzięczy się długą żywotnością i dostarczaniem niezapomnianych wrażeń.
Przed pierwszym zalaniem należy wykonać tradycyjne curado
Nie wolno pominąć tego „rytuału inicjacyjnego”. Dzięki niemu pozbędziecie się resztek miąższu i przygotujecie je do tego, żeby nadawało Waszemu napojowi pożądany smak.
1. Napełniamy kalabasę w 2/3 liśćmi Yerba Maté (można użyć suchych lub już wcześniej zaparzonych) i zalewamy je gorącą wodą.
2. Tak wypełnioną kalabasę pozostawiamy na 12-24 godzin.
3. Wyjmujemy jej zawartość i płuczemy letnią wodą a wewnętrzne ścianki zeskrobujemy łyżeczką. W ten sposób usuwamy z naczynia resztki miąższu.
4. Ponownie płuczemy kalebasę letnią wodą.
5. Po dokładnym wyczyszczeniu tykwy, wkładamy do niej suchą Yerba Mate, zalewamy gotującą się wodą i pozostawiamy na 24 godziny.
6. Opróżniamy kalebasę, płuczemy letnią wodą i pozostawiamy do wyschnięcia.
Każdorazowo po dwóch dniach używania należy ją dokładnie wysuszyć.
Aby kalebasa nie pokrywała się pleśnią, należy pozwolić jej odpoczywać co najmniej raz na 2 dni. Po wypiciu napoju wystarczy naczynie wypłukać letnią wodą i postawić przy kaloryferze lub na słońcu.
Pleśń rozpoznacie po ciemno czarnym nalocie o grzybiczym zapachu. Obecność pleśni jest dobitnym powodem do wymiany kalebasy na nową. Podczas użytkowania możecie natknąć się wewnątrz tykwy na zielono-szary nalot – jest to normalny objaw po zaparzeniu Yerba Mate.
Nie przejmujcie się poceniem
Początkowo może się zdarzyć, że na ściankach lub od spodu kalabasy będą pojawiać się drobne kropelki wody. Nie trzeba się obawiać pocenia. Tykwa jest porowata i potrzeba trochę czasu, żeby jej pory się pozamykały. Jeżeli po zaparzeniu Yerba Mate uznacie, że naczynie jest zbyt mokre, to podczas popijania możecie je kłaść na talerzyk.
Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BOMBILLA BAMBUS – 1 szt.

BOMBILA LISA
