ZIELONA ŻABA - zielona herbata
Po prostu Objawienie Roku! Jak tylko wybraliśmy składniki i pierwszy raz zmieszaliśmy tą herbatę, było jasne, że stanie się ona jednym z naszych bestsellerów. Nie myliliśmy się. Zawdzięczamy to przemyślanej kombinacji: kwiatów słonecznika i uspokajającego nagietka. Odrobina japońskiej Senchy sprawiła, że wszystkie składniki są ze sobą w doskonałej harmonii. Oczywiście zielonej.
Skład
Herbata zielona Sencha, Zielona herbata China Gunpowder, Kwiat nagietka, Naturalny aromat, SłonecznikNapar i smak herbaty
Przyjemny, miły, uspokajający. Tak można opisać napar Zielonej żaby parę chwil po zaparzeniu. Ma głęboko żółty kolor z zielonkawymi odbłyskami i naturalnym trawiastym aromatem. Podczas degustacji, wyczuwamy lekką cierpkość, orzeźwiające nuty łąki ze śladami owoców i ziół. Ta sypana, aromatyzowana herbata pozostawia słodki posmak.
Herbata sypana Zielona żaba jest idealna do przygotowania herbaty mrożonej. Wlejcie letnią herbatę do szklanki wypełnionej w 2/3 kostkami lodu. Zyskacie łagodnie orzeźwiający napój.
Pochodzenie herbaty
Zielona Sencha jest typową japońską herbatą, którą pije większość obywateli Kraju Wschodzącego Słońca. Słowo „Sen“ oznacza łatwe przygotowanie, to jest łatwe zalanie gorącą wodą. „Cha“ tłumaczymy jako herbatę. Sencha, której użyliśmy w Zielonej żabie wyrosła w rejonie Shizuoka, najważniejszej okolicy, w której uprawiana jest zielona herbata. Tradycyjnie listki herbaty zbierane są ręcznie, poprzez zrywanie lub z pomocą specjalnych nożyczek. Nowoczesne technologie upraw krzewów herbacianych w większości plantacji wymagają już mechanicznego zbioru. Kiełki młode oraz w średnim wieku muszą jak najszybciej dostać się do procesu obróbki, czyli osuszania, odparowania i zwinięcia w cienkie igiełki podobne do makaronu.
Duża uwaga w tej mieszance została także poświęcona nagietkowi i słonecznikowi. Zostały one przywiezione od sprawdzonych dostawców z UE, z którymi współpracujemy od lat. Jest to firma dbająca o jakość i prawidłowe procedury technologiczne przy konserwowaniu owoców i ziół, co potwierdza wiele zdobytych certyfikatów.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C (około 2 minuty po przegotowaniu wody) w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2-3 minuty (pod przykryciem), później odcedzić.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | <0,5 g |
z tego cukry: | <0,5 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |
27. 9.
6. 9.
18. 5.