Sichuan Pi Lo Chun - zielona herbata
Niezwykle popularne, niezwykle świeże. Herbata zielona Sichuan Pi Lo Chun wyróżnia się delikatnym, kwiatowo-owocowym smakiem z nutą umami. Jej trawiasty aromat wywołuje orzeźwiające wrażenie, a złocista barwa naparu rozświetla każdą chwilę. Wiosenny deszcz, jak nazywa się skarb ze słynnej chińskiej prowincji, ma w sobie wystarczająco dużo teiny, by być towarzyszem przez cały dzień.
Skład
Zielona herbata Sichuan Pi Lo Chun 100%Napar i smak herbaty
Sichuan Pi Lo Chun oferuje napar o złotym kolorze i pięknym, świeżym aromacie po zalaniu gorącą wodą (uwaga, herbata ta lubi temperatury do 80°C). Smak jest kwiatowo-owocowy. Nawet miłośnicy umami nie będą zawiedzeni - popularny i nieco tajemniczy piąty smak uwiedzie ich już po pierwszym łyku. Ogólnie rzecz biorąc, herbata jest pełna, harmonijna i świeża.
Pochodzenie herbaty
Chińska prowincja Syczuan charakteryzuje się zróżnicowaną geografią i klimatem. Kotlina Syczuańska otoczona jest górami i wschodnią częścią Płaskowyżu Tybetańskiego. Niziny mają wilgotny klimat subtropikalny z mglistymi, mokrymi zimami i gorącymi latami, podczas gdy zachodnia równina ma chłodniejszy klimat górski. Ta różnorodność wspiera bogatą bioróżnorodność i zróżnicowane ekosystemy.
Sichuan Pi Lo Chun uprawiana jest na zboczach gór, w sprzyjających warunkach, które zapewniają krzewom herbacianym wszystko, czego potrzebują - żyzną glebę, wilgoć i słońce. W rezultacie liście wchłaniają wyjątkowy aromat, a uzyskana herbata ma wspaniały, złożony smak.
Nie bez powodu herbaty Pi Lo Chun nazywane są „wiosennym deszczem”. Rolnicy zbierają je wiosną. Skupiają się wyłącznie na młodych, najmniejszych listkach i pączkach, co gwarantuje delikatny smak i najwyższą jakość herbaty. Proces produkcji obejmuje krótką ekspozycję na wysoką temperaturę i formowanie w charakterystyczny kształt. Ta zielona herbata, uważana za jedną z pereł chińskiej kultury herbacianej, wymaga delikatnego traktowania. Aby nie utracić żadnych niuansów smakowych, które oferuje, należy przygotować ją zalewając wodą o maksymalnej temperaturze 80°C. Dzięki niskiej zawartości teiny, Sichuan Pi Lo Chun można pić przez cały dzień.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi od 2 do 3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.