LAPACHO MATTO GROSSO - proszek
Okazuje się, że brazylijskie lasy deszczowe są niewyczerpanym źródłem magicznych roślin… Jedną z nich jest drzewo o nazwie Pau d´Arco. Nie można go przegapić dzięki przepięknym szkarłatnym kwiatom, jednak na pierwszy rzut oka nie widać jego największego atutu. Hymny o dobroczynności jego wewnętrznej kory wyśpiewywali już starożytni Inkowie. Nazwali ją lapacho, co w wolnym tłumaczeniu brzmi „mieć moc i siłę” Ta herbata-nie herbata nie mogła zostać trafniej nazwana a teraz pojawiła się w naszej ofercie w postaci drobnego proszku.
Skład
Lapacho Matto Gosso 100%Kolor i smak naparu
Odwar ze zmielonej kory ma brązowy odcień. Aromat zaskoczy Was kombinacją dębowego drzewa i wanilii.
Pochodzenie lapacho
Lapacho pochodzi z drzewa tak samo się nazywającego o łacińskiej nazwie Tabebuia impetiginosa. Znane jest również jako Drzewo Bogów lub drzewo trąbkowe ze względu na kształt jego kwiatów. Nazwę Pau d´Arco nadali mu kolonizujący te tereny Portugalczycy. Oznacza to łuk, gdyż tą broń między innymi wytwarzano z twardego i wytrzymałego drewna tej rośliny. Tabebuia impetiginosa zazwyczaj rośnie w centralnej części Ameryki Południowej a wiek niektórych drzew szacowany jest na 700 lat.
Magiczna moc czerwonawej kory wewnętrznej została prawdopodobnie odkryta przez słynnych starożytnych uzdrowicieli zwanych kallawaya. Ich przedstawiciele należeli do szanowanych felczerów rodziny królewskiej w Imperium Inków. Inkowie byli zafascynowani leczniczą mocą Lapacho i szybko rozpowszechnili wiedzę o jej właściwościach w innych częściach Ameryki Południowej i na Karaibach.
Około ćwierć wieku temu przedstawiciele społeczności naukowej zaczęli zgłębiać tajemnice Lapacho Wiele badań potwierdziło wysoką zawartość dobroczynnych dla organizmu substancji, na czele z lapacholem, saponinami i flawonoidami. W ten sposób potwierdzili to, co szamani wiedzieli już od dawien dawna. Lapacho potrafi zwalczać na przykład różnego rodzaju bakterie i wirusy, uśmierza ból i pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy alergii.
Niema się więc czemu dziwić, że mieszkańcy południowoamerykańskiego kontynentu niezmiernie cenią sobie Lapacho. Na przykład w Paragwaju uznano je za drzewo narodowe. W związku z tym sam zbiór kory prowadzony jest z wyjątkową ostrożnością, aby nie wyrządzić roślinie krzywdy. Zeskrobane Lapacho jest przechowywane w ciemnym pomieszczeniu, gdzie suszone jest strumieniem ciepłego powietrza a następnie może zostać pokruszone na drobny proszek. Z niego można w łatwy sposób przygotować miksturę przeznaczoną do stosowania zewnętrznego.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Lapacho jest przetwarzane w standardzie spożywczym, jednak zgodnie z rozporządzeniem WE w sprawie higieny środków spożywczych nie może być traktowane jako żywność. Lapacho może być wyłącznie wykorzystywane jako składnik specyfików przeznaczonych do stosowania zewnętrznego.