China Da Hong Pao - oolong
Nazywana jest Wielką Szkarłatną Szatą lub Królem wszystkich herbat. Oolong China Da Hong Pao jest jedną z najlepszych herbat, jakich można spróbować. Ta wysokogatunkowa odmiana częściowo fermentowanej herbaty z chińskich gór Wu Yi zachwyci Was mocnym i zrównoważonym smakiem zakończonym nutami owoców i drewna. Im więcej naparów, tym bardziej złożony aromat. W Chinach ten klejnot podawany jest najrzadszym gościom. Kogo zaprosicie?
Skład
100%NAPAR I SMAK HERBATY
China Da Hong Pao - oolong po zalaniu gorącą wodą daje piękny żółto-pomarańczowy do miedzianego kolor oraz niezwykle przyjemny, świeży owocowy aromat. Smak można określić jako harmonijny, złożony i mocny. Wyczuwalne są ślady owoców, uzupełnione lekkimi nutami drzewnymi.
POCHODZENIE HERBATY
Popijanie herbaty oolong China Da Hong Pao jest jak spacer po bajce. WyobraźCcie sobie... Wyrosła w górach Wuyi, które leżą w północno-zachodniej części prowincji Fujian. Są tak piękne, że zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Przecinają ją dramatyczne doliny z dzikimi rzekami, otoczone kolumnowymi klifami, a jej wschodnią część rozświetla nawet czerwona barwa piaskowca. Można udać się do gęstych lasów i starożytnych świątyń. I oczywiście zawsze natkniecie się na bujne plantacje zielonej herbaty.
Można tu również natknąć się na trzy bardzo rzadkie drzewa herbaciane. Według legendy herbata ta została podarowana matce władcy z dynastii Ming ze względu na jej dobroczynne działanie. W XIV wieku uwolniła ją od poważnych dolegliwości i od tego czasu długie liście oolong są uważane za święte. Z oryginalnych czterech roślin pozostały dziś tylko trzy, ale dzięki starannemu rozmnażaniu przez sadzonki są one również uprawiane w kilku pobliskich ogrodach. Ta tradycyjna i skuteczna metoda pozwoliła na rozprzestrzenienie się roślin o unikalnym DNA, a teraz możemy cieszyć się herbatą z ich liści.
Herbata, nazywana Wielką Szkarłatną Szatą, cieszy się w Chinach wielkim szacunkiem. Jej zbiór jest dosłownie ceremonią, jest przetwarzany pod ścisłą kontrolą i tylko nieliczni mogą się nim delektować. Nie tylko dlatego, że pochodzi z legendarnych drzew herbacianych, ale także dlatego, że jej ilość jest ograniczona.
Na koniec wspomnijmy krótko o tym, jak właściwie powstają herbaty oolong. Zerwane liście herbaty są najpierw pozostawiane do zwiędnięcia na słońcu. Następnie umieszcza się je w dużych workach lub „przetrząsa” maszynowo, aby zniekształcić ich teksturę. Uwalnia to soki zawarte w liściach i rozpoczyna fermentację. Tak zwane potrząsanie zieleniną musi być powtarzane kilka razy, aż do uzyskania pięknego kwiatowego zapachu. Aby zatrzymać proces fermentacji, zbiory są wystawiane na działanie wysokich temperatur, a następnie natychmiast schładzane. Na koniec liście są zwijane lub granulowane i suszone.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
80-90 °C | 5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Zalać oolong wodą o temperaturze 80-90°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę.
- Parzyć przez 5 minut (pod przykryciem), a następnie przecedzić.