ASSAM HATIMARA CTC BOP - czarna herbata
Ta herbata, tak jak kawa, ma również zdolność do pobudzenia i utrzymania dobrego nastroju. Hatimara Assam CTC BOP posiada wspaniały kremowy słodki smak. Oczaruje Cię łatwym przygotowaniem. Odkryj w sobie pasję do herbaty!
Skład
Czarna herbata Assam Hatimara CTC BOP 100%Więcej o herbacie
India jest uważana za kolebkę herbaty. Zaś Assam jest miejscem, gdzie rośnie specjalny rodzaj chińskich krzewów herbacianych o nazwie Assamica. Charakteryzuje się dużymi liśćmi herbaty i specyficznymi warunkami geograficznymi, w których rozwija się najlepiej. W przeciwieństwie do innych krzewów herbacianych potrzebuje assamica minimalną wysokość nadmorską, dużo opadów i wysoką wilgotność. To właśnie zapewnia wspaniały obszar na brzegu Brahmaputry. Dzięki "cieplarnianej" kombinacji czynników naturalnych, udało się tam rozwinąć i do całego świata eksportować bardzo delikatne herbaty wysokiej jakości.
Przetwórstwo herbaty
Dla Hatimara Assam CTC BOP to typowa metoda przetwarzania herbacianych liści. CTC oznacza skrót Crushing (rozdrabnianie) – Tearing (skubanie) – Curling (zwijanie). Oczywiste jest, że po żniwach zwiędnięte liście w specjalnym aparacie wałkują się, rozdzierają i zwijają w małe kulki. Sok, który się podczas procesu uwolnił, ponownie jest do liści dodany. Potem następuje, tak jak u zwykłej czarnej herbaty fermentacja i suszenie w strumieniu gorącego powietrza. Herbaty przetwarzane technologią CTC są zazwyczaj bardzo silne, ciemne o pełnym smaku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
-
Czarną herbatę zalać wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml.
-
Do herbaty w czajniku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji 3-5 minut (z przykryciem), a następnie odcedzić materiał.
Potrzebujesz porady?
22. 3.
24. 5.
24. 5.
31. 10.