

ZIMOWY PU ERH
Pu Erh ma pewne miejsce wśród herbat ekskluzywnych. Podajemy wam go w kombinacji z kawałkami słodkich jabłek i pachnącego cynamonu. Nie przebija klasycznego smaku Pu Erh, ale dodaje do niego odrobinkę przyjemnych ciepłych nut lata.
Skład
Czerwona herbata PU ERH STD 85%, Cynamon 10%, Jabłko, Naturalny aromatSmak i aromat
Klasyczny Pu Erh z ulubionych plantacji w chińskim Yunnanu, wzbogaciliśmy jabłkami i całym cynamonem. Napar zimowego Pu Erh jest ciemny, brązowo-czerwony, bardzo wyrazistego koloru. Jest naturalnie ziemisty, typowy Pu Erh z lekkim aromatem dodanego owocu i przypraw. W tym składzie jest to herbata o przyjemnym smaku, mająca dobry wpływ na nasze zdrowie.
Pochodzenie herbaty
Pu Erh jest uprawiany w południowo-zachodnich górach Chin. Rośnie nietypowo, dosyć wysoko nad poziomem morza. Na jego smak i kolor mają wpływ długie okresy suszy z wysokim świtem słonecznym od listopada do kwietnia oraz deszcze monsunowe, które mają miejsce w maju i październiku. Zbiór herbaty przebiega w trzech okresach – pierwszy w połowie kwietnia (listki mają na sobie biały puch), drugi na przełomie lipca i sierpnia (ten zbiór używa się do produkcji herbat sprasowanych), a ostatni zbiór jest we wrześniu i październiku (produkcja herbaty tabliczkowej). Technologia produkcji herbat Pu Erh nie jest prosta. Składają się na nią doświadczenia licznych pokoleń rolników, którzy dobrze chronią jej tajemnicę. Jeden powód to ten, że najpierw był Pu Erh uprawiany i przygotowywany tylko dla cesarskiego dworu, a więc zwykły śmiertelnik z nim się nie spotkał. Podstawą całego procesu są wyjątkowo duże, wysokiej jakości, zielone listki herbaciane. Wyjątkowe są też dlatego, że już w czasie zbioru posiadają szlachetną pleśń. Listki zwiędną, krótko się palą, później mieszają i skręcają. Następnie się suszą i te najbardziej ekskluzywne gatunki się sprasowuje w kształt gniazd lub cegieł. Klasyczny Pu Erh im jest starszy, tym jest smaczniejszy.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pu Erh zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | <0,5 g |
z tego cukry: | <0,5 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |
15. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO DO HERBATY ø 40mm + PODSTAWKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH WIŚNIOWO-RUMOWY

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka
