

YERBA MATE Z GRANATEM
Kiedy jesteście zmęczeni, chceceie pobudzić wyobraźnię, gdy macie ochotę wybielić lodówkę - przygotujcie sobie Maté. W tej mieszance doprawiliśmy ją hibiskusem, burakami i doprawiliśmy jabłkami do smaku, a jednocześnie doda energię do wykonania wymagającej pracy, wbiegnięcia na wzgórze za domem czy zbudowania z dziećmi najwyższej piramidy. Wasza filiżanka ziołowo-owocowej herbaty nie pozostawi Was na lodzie.
Skład
Kawałki jabłka, Yerba Mate 20%, Słodkie liście jeżyny, Kwiat hibiskusa, Naturalny aromat, Skórki granatu 6%, Burak, Kwiat nagietka, Ziarenka granatu 1%,Napar i smak herbaty
Herbata Yerba Maté z granatem łączy w sobie ziemistość i dymienność Yerba Maté ze świeżością, soczystością i słodyczą jabłek, buraka, hibiskusa i granatu. Ogólnie wygląda bardzo harmonijnie. Napar jest czerwony dzięki hibiskusowi.
Pochodzenie herbaty
W Chile, Brazylii, Argentynie, Urugwaju i Paragwaju Yerba Maté jest jedną z najbardziej znanych roślin. Powód jest oczywisty - od czasów starożytnych Indian miejscowi używali liści ostrokrzewu z Paragwaju, aby pobudzić, zmniejszyć apetyt i leczyć wiele dolegliwości.
Ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis) to wiecznie zielone drzewo osiągające powszechnie wysokość około 20 metrów. Zwykle rośnie w wilgotnym środowisku, ma sztywne, jajowate, ząbkowane liście na krawędziach. To ich umiejętności przyciągały Indian Guarani tak bardzo, że jako pierwsi podjęli uprawę ostrokrzewu w celu zbierania i przetwarzania liści. Warto wspomnieć o tym: z drzew zbiera się liście z całymi gałązkami. Pracownicy pakują je do worków i pozwalają im naturalnie fermentować. Po zakończeniu procesu zbiory należy krótko podgrzać, a następnie wysuszyć. Aż w końcu pora na grube zmielenie. Następnie materiał ponownie trafia do worków jutowych, w których pozostaje przez 1-2 lata. W stabilnej temperaturze Yerba Maté dojrzewa powoli. Na koniec musi być ponownie zmielona, posortowana i zapakowana.
Jak widać, droga do wysokiej jakości Maté jest długa i trudna. Być może dlatego mieszkańcy Ameryki Południowej regularnie je piją. Twierdzą, że picie tego napoju z jednej kalabasy (wydrążonej i wysuszonej dyni) wzmacnia przyjaźń. Możeecie je również spróbować z mieszanką herbaty Yerba Maté z granatem. Jak sama nazwa wskazuje, zawiera nie tylko liście ostrokrzewu paragwajskiego, ale także owoce granatu (i inne wspaniałe składniki).
Granaty rosną na mniejszych drzewach, które są w domu, zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnego. Granaty (Punica granatum) znane są od czasów starożytnych, w Biblii pojawiają się także granaty. Jest zatem jasne, że granat, jako materiał wybuchowy, zawdzięcza swoją nazwę czerwonym słodkim owocom, które mogą przypominać kształtem i wielkością.
Granaty to jagody wielkości około 12 centymetrów z grubą i twardą skórką, która kryje wiele nasion w słodkiej galarecie. Właśnie ze względu na nasiona i sok uwalniany podczas ich tłoczenia granaty są poszukiwane przez ludzi na całym świecie. Z jednej strony są bardzo smaczne i służą do przyrządzania wielu potraw i przysmaków, ponadto są źródłem witaminy A i witamin z grupy B, dobroczynnych aminokwasów i minerałów (żelazo, magnez, wapń, potas, sód...).
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka

YERBA MATE WIECZNA SIŁA
