

YACON - zioło
Wytrwałe, do trzech metrów rosnące zioło, jest uprawiane w południowoamerykańskich Andach. Najważniejsze są jego bulwy i liście. Temu ziołu przypisywana jest zdolność zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi, detoksykacji i zapobieganiu wielu chorób cywilizacyjnych. I ty spróbuj naparu z jego liści. Nie smakuje źle, a regularnym piciem oczyścicie swój organizm i zdobędziecie niezbędne minerały i witaminy.
Skład
YACON 100%Napar i smak ziół
Jasnobrązowy lub ciemno bursztynowy. Tak można opisać kolor naparu, który uzyskacie z Yaconu. Smak jest bardzo delikatny, niepozorny, bez ostrych kontur. Prawie bez zapachu. Przy piciu tego peruwiańskiego cuda zapach nie jest najważniejszy.
Pochodzenie zioła
Roślina pochodzi z Andów jest obecnie tak popularna, że również uprawiana jest w Japonii, na Tajwanie i w Nowej Zelandii. Bardzo rzadko występuje w Europie. Yacon jednak (Smallanthus sonchifolius) głównie należy do Peru i miejscowych Indian.
Pierwsza wzmianka o tej fascynującej roślinie w piśmiennictwie europejskim pochodzi z 1615 roku. Kiedy to Felipe Guaman Poma de Ayala umieścił ją w spisie 55 roślin uprawianych przez mieszkańców Andów. Miejscowi wykorzystywali zarówno bulwy i liście Yaconu.
Yacon ma kilkadziesiąt regionalnych nazw - aricoma, arboloco, Colla, ipio, Mexican potato, taraca ..., ale zawsze chodzi o roślinę o wysokości 1,5-3 metrów, dzięki swym liściom przypomina seler. Podziemnie tworzy Yacon kępy bulw, jedna bulwa może ważyć ok. 0,5 kg. Świeże jest to bardzo smaczne i słodkie warzywo. Bulwy je się świeże lub pieczone, duszone, prażone lub suszone na słońcu. Często też z niego przygotowuje się soki i syropy, które są niskokaloryczne, a nawet pomagają w rozkładzie tłuszczów.
Liści Yaconu są popularne również w innych częściach świata. Inkowie używali ich w rytuałach religijnych, nowoczesna nauka jest zainteresowana ich skutkami dla zdrowia. Tak samo jak Vilcacora, Muna Muna lub Chuchuhuasa trafiają do wielu europejskich gospodarstw domowych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Yacon zalać zimną wodą (1-2 łyżeczki na 150-200 ml).
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
- Odcedzić i pić 3 razy dziennie przed posiłkami lub w dowolnym momencie w ciągu dnia.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LAPACHO MATTO GROSSO

VILCACORA (Uňa de gato, Koci Pazur, Uncaria)
