

YA BAO - zielona herbata
Ten herbaciany rarytas wymaga wyjątkowego opisu. Jak na przykład: setki lat dźwigał gałęzie w gorącym słońcu, uciekał przed gwałtownymi ulewami, słuchał pieśni nocnego lasu i budził się w mglistym poranku. Pamięta, kiedy urodził się prapradziadek dzisiejszego rolnika, kiedy jego babcia brała ślub. Raz za jakiś czas jest delikatnie pozbawiony soczystych pąków. Szybko i z radością je zastąpi nowymi. Stary chiński krzew herbaciany.
Skład
Zielona herbata YA BAO 100%Napar i smak herbaty
Ya Bao to herbata, która zdecydowanie zasługuje na uwagę. Jest słodka, można znaleźć w niej odrobinę sosnowych igiełek. Bardzo orzeźwiająca! Napar jest jasnożółty, ma ziołowy i słodki aromat.
Pochodzenie herbaty
Herbata składająca się z całych, jasnoszarych lub lekko zielonych pąków jest ciekawa już od pierwszego wejrzenia. A co, gdy udamy się po śladach jej pochodzenia. Przejdziemy do prastarych drzewów herbacianych w prowincji, która uprawą i produkcją najlepszych herbat słynna na całym świecie. Chiński Yunnan, pagórkowaty krajobraz na południu kraju, ukrywa stare ogrody herbat, które mają tysiące lat. Wysokość i wilgoć z indyjskiego oceanu i Pacyfiku, oferują wyjątkowemu rodzajowi krzewu herbacianego Ye Sheng najlepsze warunki.
Zbierane są w całości, lekko puchowe pąki herbaty. Zbiory odbywają się podczas kończącej się zimy lub wczesną wiosną. Podczas zrywania należy bardzo uważać, aby zachować możliwość dalszego wzrostu krzewu herbacianego. Nigdy nie mogą być zbierane pąki wszystkie naraz.
Niektóre źródła twierdzą, że dzikie krzewy herbaciane rosnące w Yunnan mają aż 1200 lat. Mimo to nadal ich liście zapewniają świeżą i delikatną herbatę. Jej smak jest porównywany do Pu erh oraz do białej herbaty. Pąki są przetwarzane bardzo ostrożnie - nie dochodzi do żadnego zmarszczania, rozgrzewania lub zwijania. Po zbiorze suszone są na słońcu. Zachowują dzięki temu ciekawy wygląd, cenne substancje i także naturalny smak.
Kolejna ciekawa wskazówka, aby przygotować napój alkoholowy Ya Bao. Zaleca się wybrać lekki gin i dodać kilka łyżek tej herbaty. Zamknąć na 1-2 dni w butelce a następnie, najlepiej z przyjaciółmi, można rozkoszować się tym nadzwyczajnym napojem.
Ya Bao herbata pojawia się na rynku także jako Bao Cha, Cha Sun lub Que Zhi.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Ya Bao najpierw zalać wodą w temperaturze 80 °C w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas zaparzania 3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić materiał.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - CHIŃSKI MOTYW

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BIO LONG JING XI HU - zielona herbata

JAPAN TAMARYOKUCHA - zielona herbata
