

WILD FUJIAN CHUN MEE - zielona herbata
Wystarczy na nią spojrzeć. Jej liście są zwinięte do małych łuków. Nie przypominają Wam brwi? Starym chińskim mistrzom herbaty tak. Dlatego dali jej nazwę Chun Mee. Ta ulubiona zielona herbata była pierwotnie produkowana w prowincji Jiangxi, ale także ta z Fujianu jest warta spróbowania. Jest jasna, leciutko ostro-słodka i na końcu cudownie owocowa. Zielona herbata z gór południowo-wschodnich Chin z pewnością znajdzie drogę do twojego czajnika.
Skład
Herbata zielona China Chun Mee 100%Napar i smak herbaty
Zielona herbata Wild Fujian Chun Mee daje blady, jasnożółty napar przyjemnie pachnący ziołami i trawą. W smaku jest cierpka i pieprzna, na koniec wykazuje przyjemne tony owoców tropikalnych.
Pochodzenie herbaty
Fujian jest bez wątpienia prowincją z tysiącletnią tradycją herbacianą. Znajduje się wzdłuż wschodniego wybrzeża Chin i charakteryzuje się ciepłym klimatem subtropikalnym, obfitymi opadami, bez znacząco chłodnych zim. Obszar jest górzysty, jego żółte i czerwone gleby, szczególnie w południowej części prowincji, w uprawie chińskich krzewów herbacianych (Camellia sinensis) bardzo pomagają. Fujian eksportuje do świata gatunkowe zielone, białe i czarne herbaty oraz Oolong i herbaty kwitnące.
Herbata Wild Fujian Chun Mee pochodzi z ogrodów herbacianych położonych wysoko w górach. Otoczone dziką przyrodą liście herbaty „wysysają” słodki zapach kwiatów i drzew. Smakosze tak rozkoszują mogą poczuć ten zapach pijąc swe napoje. Uprawa, zbiory i przetwarzanie liści herbaty muszą być przeprowadzone zgodnie z niezmiennymi zasadami. Herbata skubana jest wcześnie rano niż spadnie rosa. Kobiety i dziewczęta, które wyruszają na plantacje z dużym bambusowym koszem na plecach, nie mogą stosować żadnych perfumów. Także nie wolno im palić ani spożywać potraw aromatycznych.
Liście zostawiane są do krótkiego więdnięcia a następnie są sparzone. W taki sposób jest zatrzymana naturalna fermentacja. Następnym krokiem jest ręczne zwijanie herbaty do kształtu drobnych łuków przypominających brwi. Wreszcie, trzeba wysuszyć herbatę. Ten proces jest ściśle monitorowany. Kiedy się jej nie dosuszy to grozi jej szybkie zapleśnienie, długie suszenie z kolei może prowadzić do spalenia całego plonu.
Urokiem tej zielonej herbaty można się rozkoszować przy uroczystej ceremonii przygotowania Gong Fu Cha. Każdy wlew przyniesie nowe i nowe doświadczenia. Nie bój się eksperymentować z długością ekstrakcji i temperaturą wody, którą będziesz zalewać ten napar.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- A zöld teát öntse le 70-80 °C-os vízzel(kb. 2 perccel a forrás után) 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 2-3 perc (fedett csészében), utána szűrje le.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ZIELONY YUNNAN OP - zielona herbata

YUNNAN GREEN SUPERIOR - zielona herbata
