WIETNAM OPA – czarna herbata
Wietnam co prawda nie jest wielkim producentem herbaty, pomimo tego również w jego ofercie znajdziemy wiele dobrej jakości herbaty. Jedną z nich jest fermentowana klasyka z północnych gór Wietnamu. Ma pełny i harmonijny smak, daje atrakcyjny złotawy napar i delikatny słodowy aromat. Możemy ją polecić tym, którzy szukają specjalności, ale także miłośnikom tradycji.
Skład
Czarna herbata VIETNAM OPA 100%Napar i smak herbaty
Delikatnie słodki smak palonego słodu o jedwabnym posmaku, średnia cierpkość oraz napar w pomarańczowym kolorze. To właśnie jest wietnamska czarna herbata, która znajdzie swoje zastosowanie tak w postaci gorącej jak również w postaci napoju mrożonego.
Pochodzenie herbaty
Pomimo tego, że rolnicy z Wietnamu zajmują się uprawą herbaty prawie dwa tysiące lat i herbata odgrywa w ich kulturze znaczną rolę, ten azjatycki kraj nie znajduje się na razie w czołówce największych graczy na rynku herbaty. A jednak herbaty z tego kraju są doceniane. Wietnam produkuje na przykład bardzo dobrą herbatę Sencha, Gunpowder oraz wybrane typy Oolong.
Herbatę pije się w Wietnamie często. Według uzdrowicieli ma ona zdolności chłodzenia organizmu, co w klimacie tropikalnym przydaje się doskonale. Herbaty chińskie (Camellia sinensis) są uprawiane tak na zboczach gór, jak również w dolinach.
Nie jest niczym niezwykłym zobaczyć herbatę na podwórkach i w ogródkach mniejszych miast. Listki do produkcji herbaty Wietnam OPA zbierane są i obrabiane w tradycyjny sposób. Po zbieraniu są zostawione, by lekko więdły, potem są wysypane na duże patelnie, gdzie są za pomocą stałej temperatury palone. W ten sposób dochodzi do ich naturalnego skręcania. Kolejnym krokiem jest fermentacja – podczas której kontroluje się temperaturę i wilgoć, a w listkach herbaty zachodzi utlenianie enzymów. Proces ten ma dokładnie określoną długość. Każdy z tych parametrów nadzoruje menadżer plantacji. W tej chwili bowiem rodzi się albo wysokiej jakości czarna herbata, albo stosik listków bez wartości. Kiedy fermentacja jest już zakończona, herbata jest suszona, sortowana i pakowana.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.
Potrzebujesz porady?
30. 5.
30. 5.
30. 5.