

Wariacja karmelowa - herbata czarna
Na dni zarówno spokojne jak i gorączkowe, na chwile w samotności i wśród bliskich. Wariacja karmelowa może rozweselić Was tak, jak tego potrzebujecie i zadowolić tak, jak na to zasługujecie. Jest to nowatorskie połączenie czarnego Cejlonu, owoców, orzechów i karmelu. Herbata smakuje nad wyraz wyśmienicie, jest jedwabiście słodka i jednocześnie świeża. Ma też przyjemną cierpkość, bez której nie może się obejść żadna dobra czarna herbata.
Skład
Czarna herbata Cejlon OP 1, Orzechy laskowe, Prażone kawałki jabłka, Kawałki toffi (mleko skondensowane, cukier, masło), Naturalny aromat, Wiśnie, Liście jeżyny, Żurawina liofilizowana, Płatki czerwonego chabraNapar i smak herbaty
Herbata Wariacja karmelowa zapewnia napar o ciemnym mahoniowym kolorze. Ma charakterystyczny, świeży aromat i atrakcyjny smak łączący nuty mocnej cejlońskiej czarnej herbaty, kwaśnych owoców i kremowego pysznego karmelu. Smak może być lekko pikantny (bo tak smakują jakościowe czarne herbaty cejlońskie) i orzechowy (bo ta herbata zawiera orzechy laskowe).
Można tę czarną herbatę aromatyzować brązowym cukrem lub łyżeczką miodu, niektórzy lubią ją nawet z kroplą mleka. Spróbujcie sami, który wariant Wam się podoba.
Pochodzenie herbaty
Cejlon (właściwie Sri Lanka) to synonim jakości, sprawdzonych i wyjątkowo smacznych herbat. Tak smaczne zresztą, że podjęto wiele prób ich powielenia. Dlatego wszystkie oryginalne herbaty cejlońskie są oznaczane i sprzedawane ze znakiem towarowym przedstawiającym lwa trzymającego miecz. Jest ona przyznawana przez Sri Lanka Tea Board, która jest również odpowiedzialna za weryfikację jakości i pochodzenia każdej certyfikowanej odmiany. Rolnicy ubiegający się o znak muszą przesłać do organizacji próbki swoich produktów, które w ciągu 3 dni zostaną ocenione przez wyznaczoną komisję.
Herbaty cejlońskie są po prostu jedne z najlepszych. Mają długie, wijące się liście, charakterystyczny aromat, słodki smak i czasem przyjemnie pikantny posmak. A jednak drzewa herbaciane w tym kraju znalazły się w pewnym sensie cnotą z konieczności, zastępując drzewa kawowe zdziesiątkowane przez epidemię zarazy pomarańczowej. Było to w 1824 roku, kiedy to pierwsze drzewka herbaciane zostały zasadzone przez naukowców w Royal Botanic Gardens. Rozpowszechnienie krzewów było dziełem Jamesa Taylora, asystenta kierownika plantacji kawy, który upodobał sobie krzewy herbaciane i zapewnił im popularność wśród miejscowych rolników.
Obecnie chińskie drzewa herbaciane (Camellia sinensis) uprawiane są głównie w rejonach Nuwara Eliya, Dimbula, Kandy, Galle, Uva i Ratnapura. Ogrody herbaciane znajdują się zazwyczaj na wzgórzach, ponieważ chłodne powietrze spowalnia wzrost liści i pozwala na dłuższą koncentrację związków aromatycznych. Zbiorem zajmują się głównie młode kobiety, z których każda zrywa do 20 kilogramów liści herbaty dziennie. Herbata jest szybko transportowana do zakładów przetwórczych i dokładnie kontrolowana. Następnie pozostawia się liście do krótkiego zwiędnięcia, rozbija się ich strukturę komórkową poprzez zwijanie i rolowanie i rozpoczyna się fermentacja. Tak zwana kontrolowana fermentacja, w której pracownicy kontrolują temperaturę, wilgotność, kolor i aromat herbaty, to alfa i omega całego procesu. Po osiągnięciu przez fermentację odpowiednich parametrów, herbata musi zostać wysuszona, posortowana i zapakowana. Ponadto próbki każdej odmiany są pobierane przez upoważnionych pracowników do degustacji.
Oprócz czarnej cejlońskiej herbaty, owoców i karmelu, Wariacja Karmelowa zawiera również jeden "niewidzialny" składnik. Dobrze jest wyjaśnić, dlaczego go użyliśmy. Tak, to naturalny środek aromatyzujący. Dodajemy go (w bardzo małych ilościach) do niektórych herbat, aby doprowadzić ogólną kompozycję do perfekcji pod względem smaku i aromatu, jednocześnie wydłużając czas, w którym można cieszyć się herbatą w jej maksymalnej jakości. Naturalny aromat pochodzi z substancji naturalnych, jest wytwarzany w procesach fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych, jest nieszkodliwy dla zdrowia i nie powoduje zgagi ani innych podobnych dolegliwości.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Czarną herbatę zalać wrzątkiem (100°C) w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
3. Parzyć przez 3-5 minut (filiżanka przykryta), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | <1 kJ / <0,2 kcal |
Tłuszcze: | 0 |
z tego nasycone: | 0 |
Sacharydy: | 0 |
z tego cukry: | 0 |
Białka: | 0 |
Sól: | 0 |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata
