Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Wariacja karmelowa - herbata czarna

Kod: 1815

Na dni zarówno spokojne jak i gorączkowe, na chwile w samotności i wśród bliskich. Wariacja karmelowa może rozweselić Was tak, jak tego potrzebujecie i zadowolić tak, jak na to zasługujecie. Jest to nowatorskie połączenie czarnego Cejlonu, owoców, orzechów i karmelu. Herbata smakuje nad wyraz wyśmienicie, jest jedwabiście słodka i jednocześnie świeża. Ma też przyjemną cierpkość, bez której nie może się obejść żadna dobra czarna herbata. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
70,9 zł /250 g 28,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 15. 12. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Cejlon
Smak
Smak:
Owocowy, Karmel
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat

Skład

Czarna herbata Cejlon OP 1, Orzechy laskowe, Prażone kawałki jabłka, Kawałki toffi (mleko skondensowane, cukier, masło), Naturalny aromat, Wiśnie, Liście jeżyny, Żurawina liofilizowana, Płatki czerwonego chabra

Napar i smak herbaty

Herbata Wariacja karmelowa zapewnia napar o ciemnym mahoniowym kolorze. Ma charakterystyczny, świeży aromat i atrakcyjny smak łączący nuty mocnej cejlońskiej czarnej herbaty, kwaśnych owoców i kremowego pysznego karmelu. Smak może być lekko pikantny (bo tak smakują jakościowe czarne herbaty cejlońskie) i orzechowy (bo ta herbata zawiera orzechy laskowe).

Można tę czarną herbatę aromatyzować brązowym cukrem lub łyżeczką miodu, niektórzy lubią ją nawet z kroplą mleka. Spróbujcie sami, który wariant Wam się podoba.

Pochodzenie herbaty

Cejlon (właściwie Sri Lanka) to synonim jakości, sprawdzonych i wyjątkowo smacznych herbat. Tak smaczne zresztą, że podjęto wiele prób ich powielenia. Dlatego wszystkie oryginalne herbaty cejlońskie są oznaczane i sprzedawane ze znakiem towarowym przedstawiającym lwa trzymającego miecz. Jest ona przyznawana przez Sri Lanka Tea Board, która jest również odpowiedzialna za weryfikację jakości i pochodzenia każdej certyfikowanej odmiany. Rolnicy ubiegający się o znak muszą przesłać do organizacji próbki swoich produktów, które w ciągu 3 dni zostaną ocenione przez wyznaczoną komisję.

Herbaty cejlońskie są po prostu jedne z najlepszych. Mają długie, wijące się liście, charakterystyczny aromat, słodki smak i czasem przyjemnie pikantny posmak. A jednak drzewa herbaciane w tym kraju znalazły się w pewnym sensie cnotą z konieczności, zastępując drzewa kawowe zdziesiątkowane przez epidemię zarazy pomarańczowej. Było to w 1824 roku, kiedy to pierwsze drzewka herbaciane zostały zasadzone przez naukowców w Royal Botanic Gardens. Rozpowszechnienie krzewów było dziełem Jamesa Taylora, asystenta kierownika plantacji kawy, który upodobał sobie krzewy herbaciane i zapewnił im popularność wśród miejscowych rolników.

Obecnie chińskie drzewa herbaciane (Camellia sinensis) uprawiane są głównie w rejonach Nuwara Eliya, Dimbula, Kandy, Galle, Uva i Ratnapura. Ogrody herbaciane znajdują się zazwyczaj na wzgórzach, ponieważ chłodne powietrze spowalnia wzrost liści i pozwala na dłuższą koncentrację związków aromatycznych. Zbiorem zajmują się głównie młode kobiety, z których każda zrywa do 20 kilogramów liści herbaty dziennie. Herbata jest szybko transportowana do zakładów przetwórczych i dokładnie kontrolowana. Następnie pozostawia się liście do krótkiego zwiędnięcia, rozbija się ich strukturę komórkową poprzez zwijanie i rolowanie i rozpoczyna się fermentacja. Tak zwana kontrolowana fermentacja, w której pracownicy kontrolują temperaturę, wilgotność, kolor i aromat herbaty, to alfa i omega całego procesu. Po osiągnięciu przez fermentację odpowiednich parametrów, herbata musi zostać wysuszona, posortowana i zapakowana. Ponadto próbki każdej odmiany są pobierane przez upoważnionych pracowników do degustacji.

Oprócz czarnej cejlońskiej herbaty, owoców i karmelu, Wariacja Karmelowa zawiera również jeden "niewidzialny" składnik. Dobrze jest wyjaśnić, dlaczego go użyliśmy. Tak, to naturalny środek aromatyzujący. Dodajemy go (w bardzo małych ilościach) do niektórych herbat, aby doprowadzić ogólną kompozycję do perfekcji pod względem smaku i aromatu, jednocześnie wydłużając czas, w którym można cieszyć się herbatą w jej maksymalnej jakości. Naturalny aromat pochodzi z substancji naturalnych, jest wytwarzany w procesach fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych, jest nieszkodliwy dla zdrowia i nie powoduje zgagi ani innych podobnych dolegliwości.

Efekty herbaty

Czarna herbata
Efekty czarnej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 100 °C Czas przygotowania 3-5 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Czarną herbatę zalać wrzątkiem (100°C) w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
3. Parzyć przez 3-5 minut (filiżanka przykryta), następnie odcedzić.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Wartości odżywcze / 100ml naparu herbaty
Wartość energetyczna: <1 kJ / <0,2 kcal
Tłuszcze: 0
z tego nasycone: 0
Sacharydy: 0
z tego cukry: 0
Białka: 0
Sól: 0
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata

Pachnąca herbata, dobra przekąska, książka i ciepłe skarpety. W ten sposób wyobrażamy sobie chwile spędzone z angielskim karmelem. Sami wybierzcie, jakie będą te wasze chwile. Wyśmienita czarna herbata z karmelem nadaje się na okres letni, jak również zimowy. Pijcie ją bez dodatków albo dodajcie do niej mleko. Jej smak będzie tak bardziej delikatny. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
56,8 zł /250 g 22,7 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 15. 12. 2022

Ciepły piernik - zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Ciepły piernik - zielona herbata

Powiedzmy sobie szczerze, że jest to herbata, którą najchętniej pijemy jesienią i zimą. To właśnie wtedy pięknie rozgrzewa i dodaje energii, której może brakować w krótkie dni. Smakuje trochę jak świąteczny piernik, ale na pewno nie sprawi, że przytyjecie o gram. Może wręcz przeciwnie. Sencha, imbir, cynamon, anyż i goździki sprawią, że poczujecie się lżejsi i z pewnością szczęśliwsi. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Chilli Chai - herbata czarna
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Chilli Chai - herbata czarna

Nie wiemy dokładnie, ile punktów Chilli Chai zdobyłby w skali ostrości. Możemy jednak z całą pewnością potwierdzić, że jest to jedna z najgorętszych herbat w naszej ofercie. Nie musicie się jednak obawiać łzawiących oczu czy piekącego gardła. Jeśli uwielbiacie ostre chilli, to jest to herbata dla Was: mocna, pikantna i aromatyczna. Ta wariacja na temat Masala Chai rozgrzeje każdą komórkę Waszego ciała. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
68,1 zł /250 g 27,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 15. 12. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »