Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Wariacja karmelowa - herbata czarna

Kod: 1815

Na dni zarówno spokojne jak i gorączkowe, na chwile w samotności i wśród bliskich. Wariacja karmelowa może rozweselić Was tak, jak tego potrzebujecie i zadowolić tak, jak na to zasługujecie. Jest to nowatorskie połączenie czarnego Cejlonu, owoców, orzechów i karmelu. Herbata smakuje nad wyraz wyśmienicie, jest jedwabiście słodka i jednocześnie świeża. Ma też przyjemną cierpkość, bez której nie może się obejść żadna dobra czarna herbata. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
72,5 zł /250 g 29,0 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Cejlon
Smak
Smak:
Owocowy, Karmel
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat

Skład

Czarna herbata Cejlon OP 1, Orzechy laskowe, Prażone kawałki jabłka, Kawałki toffi (mleko skondensowane, cukier, masło), Naturalny aromat, Wiśnie, Liście jeżyny, Żurawina liofilizowana, Płatki czerwonego chabra

Napar i smak herbaty

Herbata Wariacja karmelowa zapewnia napar o ciemnym mahoniowym kolorze. Ma charakterystyczny, świeży aromat i atrakcyjny smak łączący nuty mocnej cejlońskiej czarnej herbaty, kwaśnych owoców i kremowego pysznego karmelu. Smak może być lekko pikantny (bo tak smakują jakościowe czarne herbaty cejlońskie) i orzechowy (bo ta herbata zawiera orzechy laskowe).

Można tę czarną herbatę aromatyzować brązowym cukrem lub łyżeczką miodu, niektórzy lubią ją nawet z kroplą mleka. Spróbujcie sami, który wariant Wam się podoba.

Pochodzenie herbaty

Cejlon (właściwie Sri Lanka) to synonim jakości, sprawdzonych i wyjątkowo smacznych herbat. Tak smaczne zresztą, że podjęto wiele prób ich powielenia. Dlatego wszystkie oryginalne herbaty cejlońskie są oznaczane i sprzedawane ze znakiem towarowym przedstawiającym lwa trzymającego miecz. Jest ona przyznawana przez Sri Lanka Tea Board, która jest również odpowiedzialna za weryfikację jakości i pochodzenia każdej certyfikowanej odmiany. Rolnicy ubiegający się o znak muszą przesłać do organizacji próbki swoich produktów, które w ciągu 3 dni zostaną ocenione przez wyznaczoną komisję.

Herbaty cejlońskie są po prostu jedne z najlepszych. Mają długie, wijące się liście, charakterystyczny aromat, słodki smak i czasem przyjemnie pikantny posmak. A jednak drzewa herbaciane w tym kraju znalazły się w pewnym sensie cnotą z konieczności, zastępując drzewa kawowe zdziesiątkowane przez epidemię zarazy pomarańczowej. Było to w 1824 roku, kiedy to pierwsze drzewka herbaciane zostały zasadzone przez naukowców w Royal Botanic Gardens. Rozpowszechnienie krzewów było dziełem Jamesa Taylora, asystenta kierownika plantacji kawy, który upodobał sobie krzewy herbaciane i zapewnił im popularność wśród miejscowych rolników.

Obecnie chińskie drzewa herbaciane (Camellia sinensis) uprawiane są głównie w rejonach Nuwara Eliya, Dimbula, Kandy, Galle, Uva i Ratnapura. Ogrody herbaciane znajdują się zazwyczaj na wzgórzach, ponieważ chłodne powietrze spowalnia wzrost liści i pozwala na dłuższą koncentrację związków aromatycznych. Zbiorem zajmują się głównie młode kobiety, z których każda zrywa do 20 kilogramów liści herbaty dziennie. Herbata jest szybko transportowana do zakładów przetwórczych i dokładnie kontrolowana. Następnie pozostawia się liście do krótkiego zwiędnięcia, rozbija się ich strukturę komórkową poprzez zwijanie i rolowanie i rozpoczyna się fermentacja. Tak zwana kontrolowana fermentacja, w której pracownicy kontrolują temperaturę, wilgotność, kolor i aromat herbaty, to alfa i omega całego procesu. Po osiągnięciu przez fermentację odpowiednich parametrów, herbata musi zostać wysuszona, posortowana i zapakowana. Ponadto próbki każdej odmiany są pobierane przez upoważnionych pracowników do degustacji.

Oprócz czarnej cejlońskiej herbaty, owoców i karmelu, Wariacja Karmelowa zawiera również jeden "niewidzialny" składnik. Dobrze jest wyjaśnić, dlaczego go użyliśmy. Tak, to naturalny środek aromatyzujący. Dodajemy go (w bardzo małych ilościach) do niektórych herbat, aby doprowadzić ogólną kompozycję do perfekcji pod względem smaku i aromatu, jednocześnie wydłużając czas, w którym można cieszyć się herbatą w jej maksymalnej jakości. Naturalny aromat pochodzi z substancji naturalnych, jest wytwarzany w procesach fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych, jest nieszkodliwy dla zdrowia i nie powoduje zgagi ani innych podobnych dolegliwości.

Efekty herbaty

Czarna herbata
Efekty czarnej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 100 °C Czas przygotowania 3-5 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Czarną herbatę zalać wrzątkiem (100°C) w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
3. Parzyć przez 3-5 minut (filiżanka przykryta), następnie odcedzić.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Wartości odżywcze / 100ml naparu herbaty
Wartość energetyczna: <1 kJ / <0,2 kcal
Tłuszcze: 0
z tego nasycone: 0
Sacharydy: 0
z tego cukry: 0
Białka: 0
Sól: 0
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
MASALA CHAI - czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MASALA CHAI - czarna herbata

Indyjską rozgrzewającą herbatę docenisz przy poszukiwaniu wiosny lub podczas długich jesiennych popołudni. Jej specjalna kompozycja może stymulować krew, pomoże rozgrzać całe ciało, pobudzi układ odpornościowy i pomoże zwalczyć bakterie i wirusy. Jest pełna pachnących przypraw, dzięki czemu jej wyjątkowy zapach i smak jest jeszcze bardziej oryginalny. Prawdziwą Masala Chai według receptury ajurwedyjskiej można posłodzić cukrem mlecznym, miodem lub trzciną. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
64,4 zł /250 g 54,7 zł /250 g 21,9 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata

Pachnąca herbata, dobra przekąska, książka i ciepłe skarpety. W ten sposób wyobrażamy sobie chwile spędzone z angielskim karmelem. Sami wybierzcie, jakie będą te wasze chwile. Wyśmienita czarna herbata z karmelem nadaje się na okres letni, jak również zimowy. Pijcie ją bez dodatków albo dodajcie do niej mleko. Jej smak będzie tak bardziej delikatny. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
57,9 zł /250 g 23,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

AJERKONIAK - czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

AJERKONIAK - czarna herbata

Czarna herbata jest świetna. Czarna herbata z Cejlonu jest wspaniała, a czarna herbata z Cejlonu z dodatkiem mango i ananasa jest po prostu lususowa. Taka, na którą może pozwolić sobie każdy, kto kocha najwyższą jakość, a jednocześnie lubi unikalne kombinacje smakowe. Mieszanka herbaty Ajerkoniak jest zarówno słodka, jak i owocowa. Pachnie absolutnie cudownie. Rano, w południe i wieczorem. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
39,1 zł /250 g 15,6 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »