Kalabasa z motywem naturalnym - 150-200 ml
Tradycyjny symbol przygotowania herbaty Mate. Kalabasa wykonana jest z wydrążonej tykwy. Jest to czysto naturalny materiał.
Kalabasa jest ozdobiona ornamentami ogniowymi. Ponieważ jest wykonywana ręcznie, każda kalabasa jest oryginalna i ma niepowtarzalny wzór.
Jak używać naturalnej tykwy
Kalabasa to wydrążony owoc tykwy. Ponieważ jest to czysto naturalny materiał, nie poddany działaniu konserwantów, to tradycyjne naczynie do picia Yerba Mate wymaga odrobiny troski i uwagi. Odwdzięczy się długą żywotnością i niezwykłymi doznaniami.
Przed pierwszym zalaniem należy wykonać tradycyjne curado
Nie wolno pominąć tego „rytuału inicjacyjnego”. Dzięki niemu pozbędziecie się resztek miąższu i przygotujesz je do tego, żeby nadawało Waszemu napojowi pożądany smak.
1. Napełnij kalabasę w 2/3 liśćmi Yerba Maté (możesz użyć suchych lub już wcześniej zaparzanymi) i zalej je gorącą wodą.
2. Tak wypełnioną kalabasę pozostawiamy na 12-24 godzin.
3. Następnie wyjmujemy jej zawartość i płuczemy letnią wodą Niobu wewnętrzne ścianki zeskrobujemy łyżeczką. W ten sposób usuwamy z naczynia resztki miąższu.
4. Ponownie płuczemy kalebasę letnią wodą.
5. Po dokładnym wyczyszczeniu tykwy, wkładamy do niej suchą Yerba Mate, zalewamy gotującą się wodą i pozostawiamy na 24 godziny.
6. Opróżniamy kalebasę, płuczemy letnią wodo i pozostawiamy do wyschnięcia.
Co dwa dni należy ją dobrze wysuszyć
Aby zapobiec pleśnieniu kalabasy, należy dać jej odpocząć co najmniej raz na 2 dni. Po zakończeniu picia wystarczy przepłukać pojemnik letnią wodą i umieścić go w pobliżu kaloryfera lub na słońcu.
Pleśń można rozpoznać po ciemnoczarnym nalocie i grzybowym zapachu. Obecność pleśni jest dobrym powodem do wymiany tykwy na nową. Jednak w miarę użytkowania wewnątrz tykwy może pojawić się zielonkawo-szara powłoka - jest to w porządku, powstaje po zaparzeniu Yerba Mate.
Nie bójcie się pocenia
Początkowo możesz zauważyć drobne kropelki wody na bokach lub spodzie tykwy. Pocenie się nie jest niczym niepokojącym. Tykwa jest porowata i potrzeba trochę czasu, aby pory zamknęły się podczas używania tykwy. Jeśli naczynie jest początkowo zbyt mokre, należy umieścić je na spodku podczas picia.