

TULSI (Święta Bazylia) - zioło
Ajurweda uważa to subtelne ziele z rodziny mięty za królową ziół. Botanicznie nazywa się bazylia, jej nazwa w języku hinduskim oznacza "najlepsza z roślin". Tulsi są już 5000 lat przyznawane efekty lecznicze na dziesiątki dolegliwości. A jeśli uważasz, że nie będzie ci smakować, to się bardzo mylisz. Napar jest słodki, orzeźwiający, w smaku przypomina cynamon. Czegokolwiek potrzebujesz, Tulsi ci to dostarczy.
Skład
Zioło Tulsi 100%Napar i smak zioła
Napar z Tulsi jest jasnożółty. Jego aromat jest niezwykle przyjemny, ziołowy, słodki i pikantny. Taki sam też jest jego smak. Przypomina goździki i cynamon. Ogólnie napar z Tulsi działa cudownie i świeżo.
Pochodzenie zioła
Tulsi (Ocimum tenuiflorum) jest bez wątpienia jednym z najbardziej popularnych i poszukiwanych ziół Orientu.
Prawdopodobnie pochodzi z Indii, jest wysoko ceniony w naukach Ajurweda. Wieloletnia roślina rocznie rośnie do około 1 metra. Ma jasnozielone liście jajowate, które zawierają cenny olej, pokryte są drobnymi włoskami. Rozwija się w miejscach ciepłych i słonecznych, ale musi być zabezpieczona przed ostrym światłem słonecznym i wiatrem. Rośliny tulsi zbiera się w okresie kwitnienia, wtedy liście zawierają najwięcej olejków eterycznych. Idealny czas jest między 11 a 14 godziną. Wskazane jest, aby wiązać wiele roślin i wysuszyć je w wiązance w cieniu w prądach powietrza. Ale czasem jednak tnie się każdy listek, rozkłada się je w cienkich warstwach na sitku i suszy z dostępem powietrza. Dobrze wysuszone Tulsi ma ciemnozieloną barwę. Zaleca się przechowywanie w szczelnie zamykanych pojemnikach, bez wilgoci, aby nie było tendencji do sczernienia i pleśni. Na Wschodzie Tulsi jest uważane za święte ziele. Według chińskiej medycyny naturalnej jest poświęcona bogu Kriszny i Wiszny. Jest podobno wcieleniem bogini Lakshmi, patronki dobrobytu, szczęścia i długowieczności. Historia użytkowania Tulsi sięga do 3000 lat przed naszą erą.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Tulsi zalać wrzącą wodą (100 °C) w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczku więcej.
- Czas ekstrakcji 10 minut (pod przykryciem ) a następnie odcedzić materiał.

























Potrzebujesz porady?

29. 8.
23. 7.
21. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

AJURWEDYJSKA MIESZANKA HARMONIA Z TULSI
