

Tanzania Makomu - zielona herbata
Podarujcie sobie liście z bardzo małego ogródka, precyzyjnie przetworzone i o niepowtarzalnym smaku. Tanzania Makomu Green Tea zapewnia, że Afryka Wschodnia jest domem dla herbat o wyjątkowej jakości. U stóp Kilimandżaro wyrosła odmiana świeżej, owocowej, lekkiej i lekko słodkiej zielonej herbaty, po którą z przyjemnością sięgniecie rano i po południu.
Skład
Zielona herbata Tanzania Makomu 100%Napar i smak herbaty
Zielona herbata Tanzania Makomu nadaje naparowi jasny, żółty kolor z ładnymi refleksami. Aromat jest świeży, smak słodki, lekki, z elementami owocowymi. Herbata nadaje się do całodziennego popijania, ale także do rzadkich chwil niezakłóconej przyjemności.
Pochodzenie herbaty
Tanzania produkuje rocznie około 20-30 tysięcy ton herbaty. Pochodzi albo z bardzo małych plantacji (do 1 ha), albo z naprawdę dużych posiadłości (ponad 1 000 ha). Tamtejszy rząd wielokrotnie próbował promować uprawę i przetwórstwo herbaty, ale jego wysiłki nie zawsze kończyły się sukcesem. Sytuacja polityczna w Tanzanii jest złożona, a szeroko zakrojone reformy nie przyniosły jeszcze takiego rodzaju restrukturyzacji fiskalnej, która zmotywowałaby rolników do powiększania swoich plantacji herbaty. Infrastruktura Tanzanii jest również w złym stanie, co utrudnia dostawy do wiosek, transport herbaty do zakładów przetwórczych lub na rynki centralne. Niemniej jednak tanzańscy rolnicy są bardzo entuzjastycznie nastawieni do herbaty, a państwo podejmuje wysiłki, aby ich wspierać. Herbata przynosi krajowi ponad 30 mln USD dochodu rocznie, co czyni ją piątą najważniejszą rośliną eksportową po orzechach nerkowca, kawie, bawełnie i tytoniu. Przemysł herbaciany zatrudnia około 50 000 rodzin i bezpośrednio lub pośrednio dotyczy nawet 2 milionów Tanzańczyków.
Jeśli chodzi o ogród Makomu, to leży on pod najwyższą górą Afryki. Jest to młode gospodarstwo, pierwotnie zbudowane w celu eksperymentowania z różnymi uprawami. Obecnie uprawia zarówno drzewa kawowe, jak i chińskie drzewa herbaciane (Camellia sinensis). Produkuje bardzo małą ilość herbaty rocznie, ale ponieważ pracownicy uprawiają, zbierają i przetwarzają ją z wielką precyzją, jest to naprawdę wyjątkowa herbata. Długi, skręcony liść ze złotymi końcówkami nadaje napojowi nietypowo okrągły smak z uroczą świeżością.
Zerwane liście i pąki herbaty są przetwarzane przez pracowników w podobny sposób jak w innych miejscach uprawy herbaty. Pozostawiają je na krótko do zwiędnięcia, następnie zakłócają ich strukturę komórkową poprzez zgniatanie i wreszcie zatrzymują naturalną fermentację poprzez krótkie, wielokrotne podgrzewanie. Herbata musi być starannie wysuszona, posortowana i zapakowana. Tanzańscy pracownicy zużywają 4,8 kilograma świeżych liści herbaty do wyprodukowania 1 kilograma produktu końcowego.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi od 2 do 3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - czarna herbata

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata
