

Taiwan Honey Black - herbata czarna
Pierwszy zapis o roślinie herbacianej znalezionej na Tajwanie pochodzi z 1717 roku. Od tego czasu Tajwańczycy piszą historię herbaty złotym piórem. Taiwan Honey Black jest bardzo rzadki, a jego produkcja jest skomplikowana. Wyjątkowy miodowy smak zawdzięcza małym owadom, które skubią liście herbaty na plantacjach. Gdy taka herbata zostanie otoczona odpowiednią opieką, staje się absolutną rzadkością. Skosztujcie, a zgodzicie się z nami.
Skład
Czarna herbata Taiwan Honey Black 100%Napar i smak herbaty
Taiwan Honey Black jest naprawdę niezwykły. Miód można w nim rozpoznać od razu po zapachu. A kiedy go skosztujecie, na wasze podniebienie rozleje się słodki, aromatyczny i intensywny smak. Taki, którego nie zapomnicie.
Herbatka ta nadaje się do przygotowania gorącego napoju, polecamy wypróbować ją również jako cold brew, czyli parzona w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Pochodzenie herbaty
Nie smakowałaby nam tak bez owadów z rodziny liściastych. To prawie niewiarygodne, że miodowość w liściach herbaty budzi się dopiero po zaatakowaniu ich przez różne owady (zwłaszcza Jacobiasca formosana, znaną również jako Jassid(mały zielony owad). Dzieje się to wyłącznie na Tajwanie i wyłącznie z chińskimi krzewami herbacianymi (Camellia sinensis), które są uprawiane w reżimie czysto ekologicznym. W rzeczywistości każdy przemysłowo produkowany nawóz (a nawet środki pielęgnacyjne) bezpiecznie zniechęci małe owady. Nie wgryzałyby się w nasycone chemią liście i nie wywoływałyby reakcji obronnej, która sprawiłaby, że herbata nie byłaby tak słodka jak miód.
Ten Taiwan Honey Black pochodzi z powiatu Luye Town-ship położonego na południowo-wschodnim wybrzeżu wyspy. Jej brzegi obmywa Ocean Spokojny, a w zasięgu wzroku fal znajdują się plantacje herbaty. Krzewy korzystają z dużej ilości słońca, opadów i specjalnego mikroklimatu, dzięki czemu zbiory mogą być prowadzone niemal przez cały rok. Ale najlepsza herbata jest skubana w gorących miesiącach letnich.
Sekret herbaty o smaku miodu polega tak naprawdę na tym, że owady skubią jej liście. Konkretnie chodzi o gatunek Jacobiasca formosa. Oprócz roślin herbacianych poszukuje również drzew bawełnianych, zamieszkuje południową, południowo-wschodnią i wschodnią Azję, a jeśli chcecie sobie go wyobrazić, to wygląda jak mały zielony robak (około 3 mm długości) z przezroczystymi skrzydłami i tylnymi nogami przystosowanymi do skakania. Wysysa soki z liści, łodyg i pączków krzewów herbacianych, powodując wytwarzanie przez nie monoterpentiolu i hortienolu, substancji nadających herbacie niepowtarzalny smak.
Młode liście i pąki do "miodowej herbaty" robotnicy zbierają w połowie lata, ale z powodu suszy mogą wykorzystać tylko 40-50 proc. wszystkich dojrzałych liści. Roczny plon jest więc niski, a cena takiej herbaty wysoka. Procedura przetwarzania jest podobna jak w przypadku innych czarnych herbat. Liście pozostawia się do zwiędnięcia, następnie poddaje się je fermentacji, kształtuje i suszy.
Niektórzy miłośnicy herbaty uważają Taiwan Honey Black za luksusową herbatę poranną, inni uwielbiają ją do popołudniowej kontemplacji. Tak czy inaczej, można ją popijać na gorąco lub jako cold brew. Długie parzenie w zimnej wodzie wydobędzie jej aksamitną gładkość i nutę ciemnej czekolady.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2-3 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - czarna herbata

GOLDEN YUNNAN - czarna herbata

MASALA CHAI - czarna herbata
Przeglądaliście
