

SPIRULINA PROSZEK - zioło
Nie ma liści ani korzeni. Nie rośnie na plantacjach lub w wysokich górach. Mimo to wpływ tego zioła jest niezaprzeczalny. O czym mówimy? O sinicy słodkowodnej, której pozytywne właściwości doceniali już Aztekowie. Zielony proszek można dodawać do koktajli,sosów,jogurtu czy dipów. Ma przepiękny zielono-szmaragdowy kolor i smakuje słodko-kwaśno.
Skład
Spirulina 100%Napar i smak ziół
Łagodny proszek zalecamy dodawać do produktów spożywczych o wyrazistym smaku. Spirulina nie smakuje zbyt odjazdowo. Ale w zupie lub soku jej smak przypominający trawę szybko się rozprzestrzeni.
Pochodzenie zioła
Spirulina to oczywiście nie jest typowa herbata. Oferujemy ją ze względu na jej wpływ na zdrowie. Jest także idealna dla tych, którzy lubią próbować nowych smaków. Ze spiruliną macie świetną okazję, aby przenieść swoje odkrycia nieco dalej.
We wstępie wspominamy, że Spirulina to alga z gromady sinic. Kto by spojrzał na nią pod mikroskopem, to by widział długie cienkie niebiesko-zielone włókna skręcone w spirale. Jest to jednokomórkowy glon, który występuje w stawach, jeziorach i rzekach. Do życia potrzebuje dużo światła słonecznego i bardzo czystego środowiska. Jest wrażliwa na pestycydy i metale ciężkie w wodzie.
Sinice są jednymi z najstarszych organizmów na Ziemi. Ich potencjał w zapobieganiu wielu dolegliwości zdrowotnych doprowadziły ich do celowej uprawy. W świecie istnieje wiele gospodarstw produkujących spirulinę. Aby wyprodukować 1 kilogram potrzeba bardzo mało wody i nawet 20 razy mniejszą ilość gleby niż było by potrzeba do uprawy soi. Gospodarstwa hodują algę w niewielkich basenach, suszona jest w niskiej temperaturze i mielona na bardzo łagodny proszek.
Spirulina zawiera białko, węglowodany złożone, żelazo, wapń i witaminy A, K i serii B. Niektóre źródła wskazują, że alga zawiera o 2300% więcej żelaza niż szpinak, wapnia o 300% więcej niż krowie mleko. Ceniona jest także dla beta-karotenu i ksantofili ze zdolnościami antyoksydacyjnymi.
Amerykański narodowy instytut lotnictwa dostarcza spirulinę do pokarmu astronautów i pozwala na jego uprawę w stacjach kosmicznych. Korzyści z jedzenia spiruliny są według dietetyków uważane za nadzwyczajne. Dodatkowo, przyczynia się ona do zwiększenia aktywności, może przyczynić się do detoksykacji organizmu, do regeneracji komórek, wspomaga układ trawienny i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.
Spirulina nie powinna być stosowana u ludzi, cierpiących na Fenyloketonurię i zaburzenia autoimmunologiczne. W przypadku wątpliwości należy zawsze skonsultować się z lekarzem.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Spirulina jest bardzo delikatnym proszkiem. Można go zamieszać do napojów lub pokarmów. Jest on zwykle stosowany w ilości 2-8 g (1 łyżeczka) dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej ilości.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata

DELIKATNA MALINA - owocowa herbata
