

ROOIBOS ŚWIĄTECZNY BLASK
Co może być lepszego, niż w świąteczny dzień usiąść wygodnie na fotelu z gorącą herbatą ? Przy filmie lub przy grze. Albo ...zajadając świąteczne ciasteczka . Spędź święta tak jak sam lubisz. Otaczaj się dobrymi ludźmi, najlepszymi smakołykami i najpiękniejszymi piosenkami. Słodki zapach rooibos, śliwek, wanilii, cynamonu i prażonych migdałów te pięknie świąteczne chwile umocni.
Skład
Rooibos, Kawałki daktyli, Żółte rodzynki, Kawałki gruszki, Prażone migdały (migdały, cukier), Cynamon, Cukrowe gwiazdeczki, Orzechy, Lukrecja, Naturalny aromat, Kawałki śliwek, HibiskusNapar i smak herbaty
Rolę główną w tej sypanej herbacie odgrywa rooibos. Napar, dlatego jest mahoniowego koloru, słodkiego i delikatnego smaku. Uzupełnia ją śliwka, cynamon i inne składniki. Rezultatem jest harmonijny, świeży i rozgrzewający napój.
Pochodzenie herbaty
Rooibos nie zawiera kofeiny, ale zawiera dużą ilość substancji sprzyjających zdrowiu. Mniej wie się o jego pochodzeniu i przetwarzaniu na herbatę, ponieważ roślina ta w rzeczywistości nawet herbatą nie jest. Rooibos to nie herbata z owalnymi i soczystymi liśćmi chińskiego krzewu herbacianego, ale są to gałązki i igiełkowe liście czerwonokrzewu (Aspalathus linearis).
Chodzi o dziko rosnące krzewy, których uprawa jest tak wymagająca, że można je znaleźć tylko w Afryce Południowej, w pobliżu Kapsztadu. Do produkcji "herbaty" Rooibos zbierane są całe gałązki i igiełkowe liście. Dojrzałe i ususzone listki po ususzeniu są cięte na malutkie kawałki przypominające małe igiełki, następnie są suszone na słońcu, sortowane i pakowane. Gatunkowy rooibos jest przeznaczony dla mieszanki sypanych herbat, delikatny proszek jest sprzedawany do dużych korporacji produkujących herbaty w torebkach.
A teraz kilka zdań na temat cynamonu i lukrecji. Oba rodzaje przypraw do świąt Bożego Narodzenia z pewnością należą. W pierwszym przypadku chodzi o korę cynamonu - Ceylońskiego lub chińskiego. Do herbaty Świąteczny blask użyliśmy tzw. prawdziwego cynamonu, czyli z Sri Lanki. Zbierany jest on dwa razy w roku i jest nadal w większości przypadków przetwarzany ręcznie. Cynamon jest używany jako popularne lekarstwo na wiele dolegliwości, jako część posiłków i napojów.
Lukrecja to mniej znana przyprawa, ale możemy się z nią spotkać nawet w naszych szerokościach geograficznych. W południowych Czechach na Morawie rośnie dziko. Korzenie lukrecji (Glycyrrhiza glabra) zalecali pić uzdrowiciele starożytnego Egiptu, aby zwalczać wiele chorób. W swym zielniku wspomina o tym także Mattioli. Suszony korzeń ma typowy charakterystyczny aromat i lekko pikantny smak.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w czajniku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas zaparzenia wynosi 8 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić .

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 10 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.5 g |
z tego cukry: | 0.3 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROOIBOS W SIÓDMYM NIEBIE

ROOIBOS ZIMOWE MIGDAŁY
