

ROOIBOS PORZECZKOWY KOKTAJL
Mamo, mam chęć na coś bardzo dobrego. Czy zrobiłbyś mi dobry koktajl, tato? Pewnie. Otworzysz szufladę, nasypiesz, zaparzysz gorącą wodą i tramtatata. Bez shakeru, bez gałki czy kruszarki lodu. Wspaniały słodki i kwaśny w smaku koktajl oszałamiający ciemno czerwonym kolorem może służyć natychmiast. I możesz się spodziewać napływu antyoksydantów, witamin i minerałów. I słów podziękowań.
Skład
Rooibos, Czarny bez, Naturalny aromat, Czerwona porzeczka, Pąki róży, Płatki róży, Czarna porzeczka, Kwiat krokosza barwierskiegoNapar i smak herbaty
Sypana herbata Rooibos porzeczkowy koktajl daje ciemnoczerwony aż mahoniowy napar. Smakuje bardzo mile - bo Rooibos jest słodki i kwaśny jak owoce z ogrodu. Róża nadaje mu znamię wyjątkowości i egzotyczności.
Pochodzenie herbaty
Rooibos i porzeczki - dwa składniki, bez których herbata nie byłaby taka, jaka jest. Wyobraźcie je sobie ...
Daleko na południu Afryki, 250 kilometrów od Kapsztadu, w górach Cedarberg, rosną specjalne krzewy. Tereny, na których występuje czerwonokrzew, nie są doskonałym miejscem dla innych roślin. Miejsca, w których uprawia się tę roślinę, są jej naturalnym miejscem wegetacji, toteż nie potrzebuje ona żadnych nawozów ani szczególnej ochrony przed szkodnikami lub chorobami. Ich liście przypominają gałęzie. Ich system korzeniowy jest bardzo złożony i zakorzenia się bardzo głęboko. Raz na jakiś czas jej nasiona muszą przejść żarem ognia by ponownie mogły wykiełkować. Pomimo wielu zawiłości są czerwnokrzewy bardzo poszukiwane, a także ściśle strzeżone.
Zbierane są całe gałęzie, które są drobno posiekane i składane na stos, gdzie przebiega proces fermentacji. W tym czasie zielony rooibos zamienia się w czerwono-rudo-brązowy i ma mocny słodki zapach miodu. Rooibos - herbata nie herbata jest uznawana za doskonałe źródło zdrowych substancji z pozytywnym skutkiem zwłaszcza na układ nerwowy.
Czerwone i czarne porzeczki (Ribes rubrum, Ribes nigrum) jest owocem krzewu z rodziny agrestowatych. Owoce są małe (czerwone lub czarne). Zawierają one znaczne ilości witaminy C, dlatego są one popularne zarówno w kuchni i medycynie ludowej. Rośliny obu gatunków znajdują się w regionach o klimacie umiarkowanym, zwykle uprawiane w ogrodach i na plantacjach. Do stosowania w herbacie przechodzą idealnym sposobem zachowania liofilizacją (czyli suszenie mrozem). Nie dochodzi tutaj do straty cennych substancji prozdrowotnych lub właściwości sensorycznych owoców. Dokładnie taką porzeczkę namieszaliśmy do herbaty rooibos porzeczkowy koktajl.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Rooibos zalać wodą 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbirku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas zaparzenia 8 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ELIKSIR ŻYCIA WIECZNEGO - zielona herbata

ZIELONY ROOIBOS ROKITNIK - GUAWA
