Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PASUCHACA -zioło

Kod: 1307

Nie jest tajemnicą, że głębokie lasy deszczowe i wysokie szczyty Peru dają światu ponad 1400 ziół o różnych zdolnościach. Pasuchaca jest jednym z nich. Rośnie dziko w górnej części Andów. Na wywar zbiera się cały jego korzeń, a to tuż przed kwitnieniem Pasuchacy, ponieważ zawiera wtedy najbardziej aktywne składniki. Robili to tak już Indianie, a ich potomkowie wierzą w moc natury tak samo.

Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 27. 3. 2019
DPD Dostarczymy do 27. 3. 2019 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 27. 3. 2019 10,0 zł
Duże opakowanie:
204,2 zł brutto
106,2 zł brutto
60,3 zł brutto
Małe opakowanie:
27,3 zł brutto
15,8 zł brutto
8,2 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru

Skład

100%

Napar i smak ziół

Napar z Pasuchacy ma jasnobrązowy do rdzawego koloru. Wywar jest prawie bezwonny i smakuje bardzo słabo, lekko słodko.

Pochodzenie zioła

Jest to roślina, której botanicy i fitoterapeuci jeszcze nie opisali. Nawet pisemne zapisy jego użycia nie zostały zachowane. Pierwsza wzmianka została opisana przez fizyka Fernando Montesinosa w raporcie naukowym, który nawiązuje do narracji peruwiańskiego rodaka Oskara Silvy. Nie wiemy więcej o historii używania Pasuchacy. Jego opis i możliwości użycia zostały wcześniej rozpowszechnione tylko ustnie.

W 2000 r. roślina była poddawana dokładniejszym badaniom. Ich wnioski zostały przedstawione przez naukowców podczas Międzynarodowego Sympozjum FYTO 2000 w Limie. Największe zaskoczenie wzbudziło bioflawonoidy o niesamowitej zdolności antyoksydacyjnej. Opisano także cyjanogeny, glikozydy, garbniki, saponiny, seskwiterpeny, karotenoidy i wiele innych godnych uwagi związków.

Pascuchaca to dzika roślina, która osiąga maksymalnie 35 centymetrów. To endemit, którego nie znajdziecie nigdzie indziej na świecie, niż w strefie dużej wysokości w Ameryce Południowej. Zwykle znajdziecie go tylko w prowincjach Cajamarca, Ayabac, Piura i Chota. Służy jej nadmorska wysokość 3000 metrów lub więcej. Ma klapowane, wycięte liście ciemnozielonego koloru. Kwiaty fioletowo-czerwono-pomarańczowe. Ciekawym sposobem jest rozmnażanie Pasuchacy. W środku rośliny rośnie "cylinder" przypominający dziób ptaka. Kiedy nasiona dojrzeją, są rzucane jak najdalej od rośliny macierzystej.

Na potrzeby fitoterapii korzeń rośliny zbiera się tuż przed kwitnieniem, w marcu i kwietniu. Należy go dokładnie osuszyć i przyciąć.

Napar z Pasuchacy nie powinny być używany przez osoby wrażliwe na cukier, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci poniżej 3 lat. Długość jednego zabiegu zaleca się na maksymalnie 5 tygodni.

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Sposób przygotowania

1. Zalać 2 łyżki Pasuchacy około 700 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.

2. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-10 minut.

3. Po odcedzeniu popijać 1 szklankę 3 razy dziennie.

Pasuchacu (5-10 gramu) możecie również nasypać do garnka, zalać 1 litrem wody i gotować tak długo, aż połowa wyparowuje.

Tak przygotowany napój pije się co 2 godziny po 100ml.

Smak i nuty:
Intensywność
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »