

PASUCHACA -zioło
Nie jest tajemnicą, że głębokie lasy deszczowe i wysokie szczyty Peru dają światu ponad 1400 ziół o różnych zdolnościach. Pasuchaca jest jednym z nich. Rośnie dziko w górnej części Andów. Na wywar zbiera się cały jego korzeń, a to tuż przed kwitnieniem Pasuchacy, ponieważ zawiera wtedy najbardziej aktywne składniki. Robili to tak już Indianie, a ich potomkowie wierzą w moc natury tak samo.
Skład
100%Napar i smak ziół
Napar z Pasuchacy ma jasnobrązowy do rdzawego koloru. Wywar jest prawie bezwonny i smakuje bardzo słabo, lekko słodko.
Pochodzenie zioła
Jest to roślina, której botanicy i fitoterapeuci jeszcze nie opisali. Nawet pisemne zapisy jego użycia nie zostały zachowane. Pierwsza wzmianka została opisana przez fizyka Fernando Montesinosa w raporcie naukowym, który nawiązuje do narracji peruwiańskiego rodaka Oskara Silvy. Nie wiemy więcej o historii używania Pasuchacy. Jego opis i możliwości użycia zostały wcześniej rozpowszechnione tylko ustnie.
W 2000 r. roślina była poddawana dokładniejszym badaniom. Ich wnioski zostały przedstawione przez naukowców podczas Międzynarodowego Sympozjum FYTO 2000 w Limie. Największe zaskoczenie wzbudziło bioflawonoidy o niesamowitej zdolności antyoksydacyjnej. Opisano także cyjanogeny, glikozydy, garbniki, saponiny, seskwiterpeny, karotenoidy i wiele innych godnych uwagi związków.
Pascuchaca to dzika roślina, która osiąga maksymalnie 35 centymetrów. To endemit, którego nie znajdziecie nigdzie indziej na świecie, niż w strefie dużej wysokości w Ameryce Południowej. Zwykle znajdziecie go tylko w prowincjach Cajamarca, Ayabac, Piura i Chota. Służy jej nadmorska wysokość 3000 metrów lub więcej. Ma klapowane, wycięte liście ciemnozielonego koloru. Kwiaty fioletowo-czerwono-pomarańczowe. Ciekawym sposobem jest rozmnażanie Pasuchacy. W środku rośliny rośnie "cylinder" przypominający dziób ptaka. Kiedy nasiona dojrzeją, są rzucane jak najdalej od rośliny macierzystej.
Na potrzeby fitoterapii korzeń rośliny zbiera się tuż przed kwitnieniem, w marcu i kwietniu. Należy go dokładnie osuszyć i przyciąć.
Napar z Pasuchacy nie powinny być używany przez osoby wrażliwe na cukier, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci poniżej 3 lat. Długość jednego zabiegu zaleca się na maksymalnie 5 tygodni.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Sposób przygotowania
1. Zalać 2 łyżki Pasuchacy około 700 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
2. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-10 minut.
3. Po odcedzeniu popijać 1 szklankę 3 razy dziennie.
Pasuchacu (5-10 gramu) możecie również nasypać do garnka, zalać 1 litrem wody i gotować tak długo, aż połowa wyparowuje.
Tak przygotowany napój pije się co 2 godziny po 100ml.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TULSI - zioło

CUTI CUTI
