

Niebiański Raj BIO - czarna herbata
Mówi się, że raj jest czymś, co wszyscy nosimy w sobie. Może się jednak zdarzyć, że na jakiś czas zgubimy do niego drogę. Co wtedy? Zaparzcie dzbanek pachnącej, ciepłej herbaty i cieszcie się każdym łykiem w spokoju. Organiczna mieszanka Niebiański Raj jest pełna tropikalnych owoców zwieńczonych pyszną czarną herbatą. Oprócz naręcza ananasów, mango i cytryn, dodadzą Wam również potrzebnej energii. Idźcie do raju!
Skład
Czarna herbata BIO, Kawałki mango BIO 11%, Kawałki ananasa BIO 6%, Trawa cytrynowa BIO, Organiczny, naturalny aromat, Płatki róż BIO, Olejek cytrynowy BIO, Płatki bławatka BIONapar i smak herbaty
Organiczna herbata Niebiański Raj zapewnia ciemny, brązowo-czerwony kolor naparu. Ponieważ bazuje na czarnej herbacie, pachnie nie tylko zawartymi w niej owocami, ale także klasycznie "herbaciano" - czyli słodko i świeżo zarazem. Smak można określić jako prawdziwie tropikalny. Nuty mango, ananasa i cytryny leżą na szczycie bogatej, harmonijnej czarnej herbaty. W efekcie powstał zabawny i gustowny kolorowy napój.
Pochodzenie herbaty
Jakość czarnej herbaty można poznać po wyglądzie i smaku. Najwyższej jakości herbaty mają zwykle charakter całolistny, z dużym udziałem srebrzystych końcówek i pędów. Doskonałe czarne herbaty mogą być również kształtne lub mieć mniejsze liście, ale jeśli znajdziecie "pył herbaciany", to prawdopodobnie jest to niższej jakości, połamana herbata nadająca się do użycia np. w saszetce. Smak czarnej herbaty również mówi o jej jakości. Powinien być mocny, słodki, przyjemnie cierpki, w niektórych przypadkach lekko kremowy, w innych ze śladami owoców cytrusowych, kwiatów lub przypraw. I oczywiście - herbaty z etykietą BIO należą do absolutnie najlepszych. Widać, że pochodzą one z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się przemysłowo produkowanych nawozów i oprysków. Herbaty nie zawierają więc ich niepożądanych pozostałości.
Najważniejszymi producentami czarnej herbaty są oczywiście Chiny, Tajwan i Indie, ale duże znaczenie mają także Korea, Nepal, Sri Lanka i Iran, a doskonałe herbaty dostarczają światu także niektóre kraje afrykańskie. Produkcja czarnej herbaty to skomplikowana sprawa, która wymaga zastosowania zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych metod. Po zerwaniu liści herbaty w ogrodach, pozostawia się je na krótko do zwiędnięcia i transportuje do zakładów przetwórczych. Tam herbata jest ręcznie (lub maszynowo) zwijana lub rozrywana na mniejsze kawałki. W obu przypadkach uwalniany jest sok komórkowy i uruchamiany jest naturalny proces fermentacji. W ciepłym i wilgotnym środowisku herbata zmienia kolor, smak i aromat. Fermentacja musi być monitorowana i zatrzymana w odpowiednim momencie, ponieważ to ona wpłynie na ostateczne właściwości herbaty. Na koniec herbata musi zostać wysuszona, posortowana i zapakowana.
Jak widać, produkcja czarnej herbaty nie jest łatwa. Podobnie wyzwaniem jest przetwarzanie owoców i ziół tak, aby zachowały maksimum cennych substancji oraz wspaniały smak i aromat, dzięki którym tak bardzo je kochamy. Dlatego wybierając dostawców składników do naszych herbat, dbamy o to, aby zagwarantować najwyższą jakość, a także metody przechowywania, pakowania i transportu, które wybierają nasi dostawcy.
Mango, ananas, trawa cytrynowa, ale także chabry i róże zostały zakonserwowane w sposób, który nie naruszył ich struktury i nie odebrał im nawet odrobiny naturalności. Po zalaniu ich gorącą wodą sami zobaczycie, że wyglądają świeżo. Ogromną zaletą herbat sypanych jest to, że można samemu sprawdzić, jakie składniki zawierają i ile faktycznie jest ich w torebce. A Wy możecie sami zdecydować jak mocna będzie wasza ulubiona herbata.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Czarną herbatę zalać wrzątkiem o temperaturze 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 2-3 minuty (filiżanka przykryta), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PACHNĄCY OGRÓD – czarna herbata

MADAGASKAR – czarna herbata
