NEEDLE BLACK - czarna herbata
Czy już smakowaliście herbatę, która wygląda jak zielone igły? Jeśli nie, to wielka szkoda, bo na pewno nie znacie Needle Black Yunnan z Yunnanu. Delikatna i szczególnie smaczna czarna herbata jest idealna do popijania rano i w południe. Przywozimy ją z górzystej południowo chińskiej prowincji, gdzie uprawa krzewów herbacianych trwa od tysięcy lat. Poddajcie się jej urokowi tak jak my ...
Skład
Czarna herbata NEEDLE BLACK 100%Napar i smak herbaty
Gęsta i aromatyczna, taka jest Needle Black. W jej smaku odzwierciedla się szlachetna gorycz, świeża cierpkość i niesamowita głębia. Obecność pąków herbacianych napój zmiękcza, czego efektem jest okrągły i gładki, lekko czekoladowy smak. Napar ma złoto pomarańczowy kolor.
Pochodzenie herbaty
Pochodzenie tej czarnej herbaty znajdziemy w słynnej prowincji Yunnan. Leży w południowej części Chin i przyciąga turystów z całego świata. Przyjeżdżają nie tylko ze względu na piękny krajobraz, bogatego dziedzictwa kulturowego i przyjemnemu klimatu. Wielu z nich skierowują swe wyprawy do ogrodów herbacianych, gdzie się rozkoszują nad stuletnimi krzewami herbacianymi i czerpiąc energię podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty. W Yunnan historia uprawy i produkcji herbaty sięga aż do kilku tysięcy lat. Chociaż lokalna produkcja jest historycznie skoncentrowana na zielone herbaty, to produkcja czarnej herbaty w tym regionie także jest wysoka. Najwięcej z produkcji herbat czarnych idzie na światowy rynek. Chińczycy czarnej herbaty nadal nie bardzo polubili.
Chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis), z których zbierane są liście do produkcji herbat, rosną w Yunnan, głównie w trudno dostępnych terenach. Ich zrywanie jest zawsze trudne, odbywa się ręcznie. Maszyny można użyć tylko na prostych polach, a tych w prowincji jest rzeczywiście mało. Liście wraz z wyjątkowymi pąkami przechowywane są w dużych bambusowych koszach i transportowane są do przetwórni. Tam, zostaną rozłożone na rusztach do więdnięcia. Następnym krokiem jest zwijanie. W przypadku Needle Black do bardzo cienkich i długich igiełek. Potem przychodzi fermentacja, czyli utlenianie enzymów, które zmienia kolor, smak i aromat herbaty. Menedżer plantacje monitoruje ten proces bardzo ściśle – od temperatury, wilgotności i długości trwania procesu,zależna jest jakość i cena herbaty. Wreszcie przychodzi czas na suszenie, sortowanie, pakowanie i transport.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Okres ekstrakcji 3-5 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić materiał.