

MATCHA TIN CEREMONIA GRADE - 40g
Lubisz rytuały, obrzędy i ceremonie? Kochasz zapach herbaty, ciepły kubek w dłoniach? Uroczysta Matcha Tin odpowiada dokładnie na wszystkie te potrzeby. Chcesz spędzić wieczór w spokoju, pomarzyć sobie, powspominać, planować, spędzić te chwile tu i teraz. Przygotuj sobie herbatę w tradycyjnym naczyniu- czawan lub mniej romantycznie w misce. I zwróć swoje zmysły na zapach, smak i swoje myśli.
Skład
Zielona herbata Matcha China 100%Napar i smak herbaty
Uroczysta Matcha Tin Grade wyróżnia się pięknym, zielonym kolorem trawy, subtelnym zapachem i gorzkim, później słodkim smakiem. Dzięki starannej degustacji, można znaleźć tu ślady z bardzo szczególnym smakiem umami. Jak tylko wymieszasz w misce matchę, utworzy się pianka, która po chwili zgęstnieje.
Pochodzenie herbaty
Uroczysta Matcha z chińskiej prefektury miasta Shaoxin jest wytwarzana zgodnie z japońską technologią. W końcu proces produkcyjny Matcha pochodzi z Japonii. Dzięki ścisłej współpracy japońskich i chińskich plantatorów i producentów uroczysta Matcha Tin plasuje się wysoko w rankingu jako prestiżowa ceremonialna herbata. Według jej koneserów to najlepsza herbata na świecie.
Przed przystąpieniem do opisu jej produkcji, zatrzymamy się w miejscu, gdzie się rodzi. Shaoxin leży na południowym brzegu Zatoki Hangzhou, w północnej części prowincji Zhejiang. Należy ona do największych producentów zielonej herbaty. Prefektura Shaoxin słynie z bogatej historii i wielu kulturalnych zabytków, ogrodów i jezior. Znana jest coroczna ceremonia ofiarna Zhufu, która odbywa się w dniach 24 i 28 grudnia. Jest atrakcją turystyczną także dlatego, iż prowincja nosi ciekawe przydomki City of Calligraphy, City of Water i City of Tea - Miasto Kaligrafii, Wodne Miasto i oczywiście Miasto Herbaty.
Uroczysta Matcha Tin jest bardzo ostrożnie produkowana i pakowana w celu maksymalnej ochrony dobroczynnych substancji zdrowotnych. Ponieważ wiadomo, iz posiada silne działanie przeciwutleniające i jej używanie poprawia stan zdrowotny całego organizmu.
Przed zbiorem liści z chińskiej rośliny herbaty (Camellia sinensis), rozciąga się na plantacji na okres 3-4 tygodni specjalne płótna. Tzw. cieniowanie roślin powoduje większe wytwarzanie chlorofilu i aminokwasów w liściach. Delikatne, młode liście herbaty skubie się ręcznie. Wybiera się najlepsze liście. Po zbiorze liście są suszone, pozbawione łodyg i włókien (to znaczy, tak zwanego tencha) i zmielone na drobno przypominając zielony proszek.
Tradycyjny rytuał można przygotować bambusową trzepaczką do ubijania (Casena) w misce (czawan), lub można proszek mieszać spieniaczem do mleka. Liście zmielone na proszek w ciepłej wodzie po jakimś czasie zaczynają pęcznieć i napój zgęstnieje.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Przygotować sobie gorącą wodę w temperaturze 75 °C
- Do miski lub słoika wsypać pół łyżeczki herbaty Matcha i wlać przygotowaną gorącą wodę
(około 1dcl) - Ubij używając trzepaczki do herbaty lub elektryczną trzepaczkę na mleko, wymieszaj, cienka kremowa pianka zgęstnieje po pewnym czasie.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

BAMBUSOWA ŁYŻECZKA DOHERBATY MATCHA - CHASHAKU

JAPOŃSKA MIOTEŁKA DO CEREMONIALNEJ HERBATY MATCHA - CHASEN

TRADYCYJNA JAPOŃSKA MISKA DO MATCHY - CHAWAN

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MATCHA CHINA - zielona herbata

BAMBUSOWA ŁYŻECZKA DOHERBATY MATCHA - CHASHAKU
