

MAGICZNY SEN – czarna herbata
Nie musicie zamykać oczu, aby poczuć się jak w pięknym śnie: pachnącym, kolorowym, energetycznym. Wystarczy kilka łyków czarnej herbaty z dodatkiem jabłek, cynamonu, ananasa, migdałów, kokosu i innych składników a będziecie znowu czuć się dobrze na ciele i duchu. Sypana mieszanka Magiczny sen zaprowadzi was w miejsca, gdzie poczujecie się wyjątkowo. Doda energii do zmierzenia się z wszystkimi wymagającymi zadaniami i pomoże zwycięsko przejść przez każdy dzień.
Skład
Czarna herbata Cejlon OP 1, Kawałki jabłka, Cynamon, Ananas (ananas, cukier, kwasek cytrynowy), Kandyzowana papaja, Porzeczka, Prażone migdały (migdały, cukier), Burak, Chipsy kokosowe, Naturalny aromat, PopcornNapar i smak herbaty
Czarna herbata Magiczny sen daje napar ciemno-bursztynowego koloru, pachnący bardzo przyjemnie owocami i ziołami. W smaku z pewnością rozpoznacie typową cierpkość klasycznej czarnej herbaty cejlońskiej, jednocześnie oczaruje Was przyjemna nuta migdałów i harmonijne dopełnienie owoców. W tle rozlewają się rozgrzewające nutki cynamonu.
Pochodzenie herbaty
Herbata i wszystko, co jest z nią związane, daje zatrudnienie ponad milionowi osób na Sri Lance (czyli Cejlonie), co stanowi znaczący poziom zatrudnienia w kraju liczącym 22 miliony mieszkańców. Krzewy herbaciane na wyspę przybyły z Chin w 1824 roku, a pierwsze z nich posadzono w Królewskim Ogrodzie Botanicznym w Paradeniva. Właśnie on jest do dziś uważany za pierwszą niekomercyjną plantację na Cejlonie. Minęło prawie 20 lat, zanim James Taylor, który zasadził pierwszą komercyjną plantację w pobliżu miasta Kandy, odkrył zawarty w krzewach herbacianych potencjał. W 1873 roku wysłał pierwszy transport herbaty do Londynu. Ciekawe są również kolejne kamienie milowe - na przykład w 1932 roku Cejlon zakazał eksportu niskiej jakości herbat, w 1976 roku powołano radę herbacianą, a dopiero w 1982 roku plantatorzy zaczęli eksportować zielone herbaty. Do tego momentu produkowano tutaj prawie wyłącznie czarne herbaty. I nadal się na nich skupiają.
Obecnie Cejlon jest czwartym największym producentem czarnych herbat na świecie, najwyższą produkcję osiągnął w 2013 roku, było to 340 milionów kilogramów. Obszary uprawy herbaty znajdują się głównie na wyżynach centralnych, ale niektóre lokalizacje sięgają aż do wybrzeża. Warunkami, dzięki którym herbata tak dobrze się tutaj czuje, są topografia i klimat. Żyzna gleba, większe opady oraz związana z tym wilgotność zapewniają krzewom herbaty chińskiej (Camellia sinensis) odpowiednie warunki do zdrowej wegetacji. Jednak coroczne obfite zbiory wysokiej jakości to również zasługa lokalnych pracowników i wielu doświadczonych fachowców, którzy dbają o krzewy dosłownie od pierwszego listka.
Czarna herbata cejlońska jest synonimem jakości na całym świecie. Jest więc jasne, że sięgnęliśmy po nią, kiedy postanowiliśmy stworzyć Magiczny sen. Krok po kroku wzbogacaliśmy ją o owoce, przyprawy, a nawet warzywa i orzechy. Aż udało nam się stworzyć mieszankę o harmonijnym, oryginalnym smaku. A co dodaliśmy do czarnych listków?
Między innymi jabłka, jedne z najbardziej lubianych owoców. Owoce jabłoni nadają się nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również do produkcji moszczów, dżemów, kompotów bądź soków, można je również suszyć. Oprócz tego, że jabłka są ważnym źródłem witaminy C, a ich spożywanie pozytywnie wpływa na ogólną kondycję, zajmują również niezastąpione miejsce w kulturze ludzkości. Wspomnijmy tutaj o jabłku poznania, królewskim jabłku lub jabłku niezgody.
Drugi ważny składnik herbaty Magiczny sen to kasja, czyli cynamon z cynamonowca chińskiego, trzeci to migdały, czyli nasiona migdałowca pospolitego. Aby dopieścić całą kompozycję, dodaliśmy jeszcze ananas, papaję, a nawet marchewkę i czerwone buraki. W ten sposób powstała herbata o wyśmienitym smaku o wielu dobroczynnych dla zdrowia właściwościach. Pobudza, dostarcza witamin i minerałów.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Herbatę zalewamy wodą o temper.100°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2.Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Zaparzać 3-5 min, a następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 10 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.5 g |
z tego cukry: | 0.3 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata

HISZPAŃSKA MANDARYNKA – czarna herbata
