LIŚCIE POKRZYWY BIO - zioło
Większości z nas przeszkadza . Z wyjątkiem tych, którzy odkryli jej moc. Pokrzywa rośnie niemal wszędzie. W ogrodach, przy drogach, na polach i w lasach. Prawdopodobnie dlatego, żeby stale nam przypominać, jak delikatną rzeczą jest zdrowie. Kto go ma, nie przejmuje się tym. Kto go nie ma, nie myśli o niczym innym. Więc pokrzywo, dziękujemy ci za twoją siłę do walki o nasze samopoczucie. I wznosimy toast na długie lata!
Paczkomat | Dostarczymy do 27. 2. 2019 | 10,0 zł |
---|---|---|
DPD | Dostarczymy do 27. 2. 2019 | 11,0 zł |



Skład
Pokrzywa 100%Napar i smak zioła
Herbata z pokrzywy smakuje ... naturalnie. Jest przyjemna, bez cierpkości, goryczy lub wyraźnych trawiastych tonów. Napar ma kolor żółty do brązowego.
Pochodzenie zioła
Pokrzywa zwyczajna rośnie na północnej półkuli, "udało się" ją także wyhodować w Ameryce Południowej. To wieloletnie zioło dorasta do 50-150 cm. Liście są jajowate z brzegu grubo piłkowane, kwitnie niepozornie zielonymi kwiatami. Rozprzestrzenia się za pomocą kłącza. Oczywiście pokrzywa charakterystyczna jest swoim parzącymi liśćmi.
Cała roślina pokryta jest parzącymi włoskami, zawierającymi kwas mrówkowy. Kontakt z pokrzywą dla naszej skóry kończy się uczuciem pieczenia, swędzenia i bólem.
Uzdrowiciele ludowi przypisują pokrzywie znaczące skutki dla zdrowia. Pokrzywa powinna być zbierana od wczesnej wiosny do końca maja, kiedy zawiera najwięcej wartościowych substancji. Suszona w cieniu, ale nie za długo, aby zachowała oryginalny zielony kolor.
Z pokrzywy można również wyprodukować olej, wycisnąć sok lub przygotować nalewkę. Wszystkie te formy pomagają zwalczać nieprzyjemne choroby i trudności. Mniej znane jest zastosowanie pokrzywy w kuchni lub do produkcji tekstyliów.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Sposób przygotowania
- Koprzywę zalać wrzątkiem 100 °C, 2 łyżeczki na 2,5 dl.
- Przykryć i gotować kolejnych 5 minut.
- Do herbaty w imbryku dodać 2 łyżeczki więcej.
- Scedzić, popijać ciepły napój 2 razy dziennie.

























Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) - ziołowa herbata
