

Liść truskawki (Fragaria vesca) - zioło
Herbata z liści truskawki ma dyskretny smak. Ale jej zdolność do wspomagania normalnego trawienia jest znacząca. Być może każda kochająca przyprawy babcia ma zawsze pod ręką liście truskawki. Warto wypróbować ich moc. Można przygotować własną herbatę ziołową lub zalać liść truskawki gorącą wodą.
Skład
Liście truskawki 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Liść truskawki zapewnia napar o jasnym, żółtym kolorze. Aromat jest bardzo subtelny, podobnie jak smak. Można w nim wyczuć subtelny, ziołowy posmak.
Suszone liście truskawek nadają się do przygotowywania czystej herbaty truskawkowej, ale można je również dodawać do ulubionych ziół. W ten sposób można stworzyć mieszankę dostosowaną do indywidualnych potrzeb.
POCHODZENIE HERBATY
Truskawka pospolita (Fragaria vesca) to zioło znane z obrzeży lasów i łąk. Jej czerwone jagody, odpowiednio owocujące, są częścią każdego lata. Pachną i kuszą nie tylko nas, ale także dzikie zwierzęta. Jest szeroko rozpowszechniona w Europie, Azji i Ameryce. A ponieważ truskawka jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie, została wyhodowana w kilku odrębnych gatunkach.
Truskawki były spożywane przez ludzi od epoki kamienia łupanego, a w czasach starożytnych mnisi często uprawiali truskawki w swoich ogrodach.Za kształt truskawki, jaką znamy dzisiaj, w dużej mierze odpowiada człowiek o nazwisku Antonio Duchesne. Francuski botanik pracujący w ogrodach Wersalu na przełomie XVIII i XIX wieku uzyskał w wyniku hodowli truskawki, która jest odporna i produkuje duże, słodkie truskawki o niesamowitym aromacie.
Wróćmy jednak do truskawek. Jest to bylina, dorasta maksymalnie do 20 centymetrów, kwitnie białymi kwiatami i owocuje na mięsistym dnie kwiatowym. Ma trzy- lub pięcioklapowe liście o ząbkowanych krawędziach. Ponieważ są bogate w witaminę C, potas, garbniki i flawonoidy, są używane (jako suszone) w różnych mieszankach herbat.
Przygotowując napój z liści truskawek, uzyskuje się skuteczny środek wspomagający prawidłowe trawienie (liście mają głównie działanie przeciwbiegunkowe).
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. zioło zalać wrzątkiem o temperaturze 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
2. Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę
3. Parzyć przez 15 minut (w filiżance pod przykryciem), a następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

YIN XIANG - zielona herbata

DZIKA RÓŻA - Owoc
