

KOREA JEJU SEJAK DURIN BIO - herbata zielona
Zielona herbata tylko z Japonii czy z Chin? Ale gdzie. Nawet w Korei Południowej można znaleźć ogrody herbaciane, gdzie po prostu wiedzą jak. A czy jest lepszy sposób, by się o tym przekonać, niż skosztowanie ekskluzywnego i wyjątkowego Korea Jeju Sejak Durin BIO, który łączy idealnie dobrany świeży aromat z cudownym smakiem, dopełnionym wspaniałym i intensywnym umami.
Skład
Korea Jeju Sejak Durin BIO 100%Napar i smak herbaty
Złocisty kolor naparu jest bogaty w odcienie zieleni. Smak jest orzeźwiający i pełny, z przyjemnymi trawiastymi nutami i nienachalną cierpkością na końcu. Wszystko to zwieńczone jest wyrazistym umami, które nadaje herbacie niepowtarzalny urok.
Pochodzenie herbaty
Jeju, największa wyspa Korei Południowej, to miejsce o wielu imionach. W przeszłości nazywano ją m.in. Wyspą Trzech Obfitości lub Gorącą Wyspą Pokoju. Jest to popularne miejsce wśród turystów, którzy odwiedzają głównie park narodowy lub wyróżniony przez UNESCO wulkan wyrastający z morza i system jaskiń lawowych. To właśnie aktywność wulkaniczna związana z wyspą jest kluczem do uprawy tutejszych wyjątkowych herbat.
Jeju jest domem dla Hallasan, masywnego wulkanu i najwyższego szczytu w Korei Południowej. Stoi za ogromnymi bogactwami mineralnymi w glebie. W połączeniu z łagodnym klimatem i morskim powietrzem, Jeju wydaje się być ziemią obiecaną nie tylko dla uprawy herbaty, nic więc dziwnego, że większość producentów w pełni korzysta z cudów natury i preferuje uprawy ekologiczne.
Mimo że pierwsze wzmianki o herbatach koreańskich pochodzą z IX wieku, nadal są one uważane za rzadkość poza ojczyzną. Posiadając zaledwie 0,1% udziału w światowym rynku, trudno jest pozyskać herbatę z Jeju. Jednym z przykładów jest Korea Jeju Sejak Durin BIO. Sejak swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do ptasiego dzioba z wystającym językiem. Tak dla niektórych mogą wyglądać dwa liście z pąkiem.
Zbiór przy siewniku odbywa się zawsze między kwietniem a majem. W przeciwieństwie do wielu innych koreańskich herbat, w tej jest silna japońska inspiracja. Liście są delikatnie parzone i ręcznie zwijane w cienkie spirale o głębokim zielonym kolorze. Sejak znany jest z odurzająco świeżego aromatu i wyśmienicie połączonego trawiastego smaku z niesamowicie wyrazistym umami. Jest to prawdopodobnie jeden z powodów, dla których Koreańczycy zachowują to dla siebie i nie chcą się tym dzielić z całym światem. Wielka szkoda, bo to doświadczenie jest po prostu doskonałe.
Zbiór odbywa się zawsze między kwietniem a majem. W przeciwieństwie do wielu innych koreańskich herbat, w tej jest silna japońska inspiracja. Liście są delikatnie parzone i ręcznie zwijane w cienkie spirale o głębokim zielonym kolorze. Sejak znany jest z odurzająco świeżego aromatu i wyśmienicie połączonego trawiastego smaku z niesamowicie wyrazistym umami. Jest to prawdopodobnie jeden z powodów, dla których Koreańczycy zachowują to dla siebie i nie chcą się tym dzielić z całym światem. Wielka szkoda, bo to doświadczenie jest po prostu doskonałe.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zieloną herbatę w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
Zalać wodą o temperaturze 70-80 °C. Zalanie wodą o wyższej temperaturze może spowodować gorszy smak i aromat herbaty.
Parzyć przez 2-3 minuty (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

6. 4.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BIO JOONGJAK PLUS - zielona herbata

KOREA JEJU OP BIO - zielona herbata
