KONOPI Z LIŚCI I KWIATÓW TYGRA ręcznie tarty - CBD 583 MG/KG
Skład
Konopie tygra maks. 0,2% THCNapar i smak zioła
Herbata z liści i kwiatów konopi Tygra ma ziołowy, lekko trawiasty smak. Napar ma jasno żółty kolor.
Pochodzenie zioła
Botaniczna rodzina konopi (Cannabaceae) ma kilka odmian, jednak ich dokładna liczba jest przedmiotem sporów. Podział podstawowy mówi o Cannabis sativa (konopie siewne), Cannabis indica (konopie indyjskie) i Cannabis ruderalis (konopie dzikie), jednak eksperci twierdzą, że poszczególne odmiany nie pokrywają się wzajemnie a niektóre z nich nie są jedynym podgatunkiem. W każdym razie są wśród nich rośliny jednoroczne, dwupienne (dzielą się na odmiany męskie i żeńskie), niektóre charakteryzują się długą wyprostowaną łodygą, złożone, z 9-cio częściowymi liśćmi i owocami w formie jednonasiennych niełupków. Cała rodzina pochodzi z Azji środkowej, niektórzy naukowcy dowodzą, że także z Azji południowej.
Niemniej jednak najpopularniejszymi i najczęściej używanymi są konopie siewne. Chodzi o kultową roślinę, uprawianą głównie na surowiec do produkcji powrozów, lin, wyrobów włókienniczych, papieru, ale także brykietów lub materiałów izolacyjnych. Są również popularne jako rośliny lecznicze. Najstarszy pisemny zapis dotyczący używania konopi został sporządzony przez greckiego historyka Herodota. Odnosi się w nim do konopnych łaźni parowych z umiłowaniem nawiedzanych przez Greków i Rzymian. Głośno o konopi zrobiło się w całym imperium islamskim aż po Afrykę północną. W roku 1545 za pośrednictwem Hiszpanów dotarły do Chile, skąd rozprzestrzeniły się po całej Ameryce Północnej. Lokalna ludność wyrabiała z nich liny, ubrania i papier.
Konopie są bogate w witaminy, minerały, błonnik, terpeny, chlorofil, flawonoidy i kannabinoidy. Ostatnia z wspomnianych grup zawiera związki takie jak THC, CBD, CBC. Tetrahydrokanabinol (THC) jest główną substancją psychotropową konopi, więc od dawna trwają debaty na temat tego, czy uprawę i dostęp do konopi, ograniczyć, zakazać bądź regulować… Globalny zakaz uprawiania konopi został uchwalony w 1961 roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ. Po jego przyjęciu wyhodowano odmiany o obniżonej zawartości THC, a od lat osiemdziesiątych XX wieku w UE można uprawiać konopie o poziomie zawartości THC maksymalnie 0,2% (tak zwane konopie techniczne). W Polsce kwestia ta jest regulowana ustawą z 2005 r., która mówi o najwyższej dopuszczalnej zawartości THC podobnie jak w UE do 0,2%.
Herbaty i napary z konopi nie straciły zbyt wiele ze swoich właściwości w związku z zastosowaniem tych przepisów. Dzięki kannabidiolowi (CBD), który nie jest psychoaktywny, zapewniają wiele korzyści dla organizmu ludzkiego. Podobnie i kanabichromen (CBC), pomaga w stanach zapalnych, zwalczaniu bólu, zaburzeniach trawienia oraz poprawia zły nastrój.
Odmiana Tygra, którą macie możliwość wypróbować, zawiera 583 mg/kg CBD oraz THC na poziomie niższym niż 0,2 %. Wyhodowano ją w roku 2009. Chodzi o roślinę jednopienną z wyższym plonem włókna i średnim plonem nasion. Konopie zwykle ścina się w całości, natomiast liście i kwiaty są czasami, jak to bywa w przypadku Tygry, ocierane ręcznie. Dzięki starannej ręcznej zbiórce plony osiągają najwyższą jakość. Na zakończenie dodajmy, że liście i kwiaty konopi powstały bez udziału nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 8-10 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
1. Konopie zalewamy wodą o temperaturze 100°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200ml.
2. Jeżeli chcecie z listków wyciągnąć wszystko, co najlepsze, dodajcie do naparu mleka lub śmietanki. W obecności tłuszczów kannabinoidy lepiej się uwalniają.
3. Napar będzie lepiej smakował okraszony kroplą miodu.
4. Czas parzenia to 8-10 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.