Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KALABASA NATURALNA

Kod: 1217

Tradycyjne naczynie do przygotowywania herbaty Mate. Kalebasa jest wykonana z wydrążonej tykwy. Jest to czysto naturalny materiał. Kalebasa jest ozdobiona metalowym okuciem oraz motywami wypalanymi ogniem.

58,9 zł brutto
47,9 zł netto
Aktualnie niedostępny
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kalebasa jest ozdobiona metalowym okuciem oraz motywami wypalanymi ogniem. Ogień tworzy na niej oryginalne ornamenty. Ponieważ wykonuje się je ręcznie, to każda kalabasa jest wyjątkowa i ma unikalny wzór.

Pojemność 150 - 250 ml.

Jak używać naturalnej kalabasy

Kalebasa jest wydrążonym owocem tykwy. Ponieważ jest to czysto naturalny materiał, nie nasączany żadnymi środkami konserwującymi, koniecznie należy poświęcić trochę uwagi i zadbać o to tradycyjne naczynie do popijania Yerba Mate. Wtedy odwdzięczy się długą żywotnością i dostarczaniem niezapomnianych wrażeń.

Przed pierwszym zalaniem należy wykonać tradycyjne curado

Nie wolno pominąć tego „rytuału inicjacyjnego”. Dzięki niemu pozbędziecie się resztek miąższu i przygotujesz je do tego, żeby nadawało Waszemu napojowi pożądany smak.

1. Napełnij kalabasę w 2/3 liśćmi Yerba Maté (możesz użyć suchych lub już wcześniej zaparzanymi) i zalej je gorącą wodą.

2. Tak wypełnioną kalabasę pozostawiamy na 12-24 godzin.

3. Następnie wyjmujemy jej zawartość i płuczemy letnią wodą Niobu wewnętrzne ścianki zeskrobujemy łyżeczką. W ten sposób usuwamy z naczynia resztki miąższu.

4. Ponownie płuczemy kalebasę letnią wodą.

5. Po dokładnym wyczyszczeniu tykwy, wkładamy do niej suchą Yerba Mate, zalewamy gotującą się wodą i pozostawiamy na 24 godziny.

6. Opróżniamy kalebasę, płuczemy letnią wodo i pozostawiamy do wyschnięcia.

Każdorazowo po dwóch dniach używania należy ją dokładnie wysuszyć.

Aby kalebasa nie pokrywała się pleśnią, należy pozwolić jej odpoczywać co najmniej raz na 2 dni. Po wypiciu napoju wystarczy naczynie wypłukać letnią wodą i postawić przy kaloryferze lub na słońcu.

Pleśń rozpoznacie po ciemno czarnym nalocie o grzybiczym zapachu. Obecność pleśni jest dobitnym powodem do wymiany kalebasy na nową. Podczas użytkowania możecie natknąć się wewnątrz tykwy na zielono-szary nalot – jest to normalny objaw po zaparzeniu Serba Mate.

Nie przejmujcie się poceniem

Początkowo może się zdarzyć, że na ściankach lub od spodu kalabasy będą pojawiać się drobne kropelki wody. Nie trzeba się obawiać pocenia. Tykwa jest porowata i potrzeba trochę czasu, żeby jej pory się pozamykały. Jeżeli po zaparzeniu Yerba Mate uznacie, że naczynie jest zbyt mokre, to podczas popijania możecie je kłaść na talerzyk.

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BOMBILLA BAMBUS – 1 szt.
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BOMBILLA BAMBUS – 1 szt.

Tradycyjny symbol picia herbaty Mate.Poczuj tradycyjny nastrój południowoamerykańskich Indianin, którzy pili Mate przy pomocy bombilly. Bombilla wykonana jest z bambusu. Chodzi oczywiście o naturalny materiał. Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Wtorku, 15. 12. 2020
18,2 zł brutto

BOMBILA LISA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BOMBILA LISA

Tradycyjny symbol picia herbaty Mate. Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Wtorku, 15. 12. 2020
34,9 zł brutto

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO

Wstrząsnąć. Nie mieszać. Lub odwrotnie. Zaletą gorącej czekolady w proszku jest to, że przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile chcecie. Możecie przygotować kaszkę kakaową i zalać ją gorącym mlekiem, lub po prostu nasypać kilka łyżeczek kakao do szklanki. Kto to ma ochotę na coś ekstra słodkiego, doda bitą śmietaną. A kto ma ochotę na coś "mocniejszego" doda rum. Jak Wy będziecie się delektować?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
28,3 zł /250 g 11,3 zł /100 g
Dostarczymy do Wtorku, 15. 12. 2020
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »