Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kalabasa 350- 500 ml - 1 szt.

Kod: 1735

Tradycyjne naczynie do przygotowywania herbaty Maté. Kalabasa jest wykonana z wydrążonej tykwy. Jest to czysto naturalny materiał. Kalabasa jest ozdobiona metalowym okuciem oraz motywami wypalanymi ogniem.

77,7 zł brutto
63,2 zł netto
Aktualnie niedostępny
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kalabasa ozdobiona jest oryginalnymi ornamentami ogniowymi. Ponieważ jest ręcznie robiona, każda kalabasa jest wyjątkowa i ma niepowtarzalny wzór.

Pojemność 500 ml.

Jak używać naturalnej kalabasy

Kalebasa jest wydrążonym owocem tykwy. Ponieważ jest to czysto naturalny materiał, nienasączany żadnymi środkami konserwującymi, koniecznie należy poświęcić trochę uwagi i zadbać o to tradycyjne naczynie do popijania Yerba Maté. Wtedy odwdzięczy się długą żywotnością i dostarczaniem niezapomnianych wrażeń.

Przed pierwszym zaparzeniem należy wykonać tradycyjne curado

Nie wolno pominąć tego „rytuału inicjacyjnego”. Dzięki niemu pozbędziecie się resztek miąższu i przygotujecie ją do tego, żeby nadawała Waszemu napojowi pożądany smak.

1. Napełnijcie kalabasę w 2/3 liśćmi Yerba Maté (możecie użyć suchych lub już wcześniej zaparzanych) i zalejcie je gorącą wodą.

2. Tak wypełnioną kalabasę pozostawiamy na 12-24 godzin.

3. Następnie wyjmujemy jej zawartość i płuczemy letnią wodą a wewnętrzne ścianki zeskrobujemy łyżeczką. W ten sposób usuwamy z naczynia resztki miąższu.

4. Ponownie płuczemy kalebasę letnią wodą.

5. Po dokładnym wyczyszczeniu tykwy, wkładamy do niej suchą Yerba Maté, zalewamy gotującą się wodą i pozostawiamy na 24 godziny.

6. Opróżniamy kalebasę, płuczemy letnią wodą i pozostawiamy do wyschnięcia.

Każdorazowo po dwóch dniach używania należy ją dokładnie wysuszyć.

Aby kalebasa nie pokrywała się pleśnią, należy pozwolić jej odpoczywać co najmniej raz na 2 dni. Po wypiciu napoju wystarczy naczynie wypłukać letnią wodą i postawić przy kaloryferze lub na słońcu.

Pleśń rozpoznacie po ciemno czarnym nalocie o grzybiczym zapachu. Obecność pleśni jest dobitnym powodem do wymiany kalebasy na nową. Podczas użytkowania możecie natknąć się wewnątrz tykwy na zielono-szary nalot – jest to normalny objaw po zaparzeniu Yerba Maté.

Nie przejmujcie się poceniem

Początkowo może się zdarzyć, że na ściankach lub od spodu kalabasy będą pojawiać się drobne kropelki wody. Nie trzeba się obawiać pocenia. Tykwa jest porowata i potrzeba trochę czasu, żeby jej pory się pozamykały. Jeżeli po zaparzeniu Yerba Maté uznacie, że naczynie jest zbyt mokre, to podczas popijania możecie je kłaść na talerzyk.

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »