

JIAOGULAN – SYPANE ZIOŁO NIEŚMIERTELNOŚCI
Ludzkość zna Jiaogulan może nawet już 600 lat. I wywyższyli go na zioło nieśmiertelności. Botanicznie chodzi o pięciolistny żeńszeń, który w medycynie ludowej jest bardzo popularny jako środek wspomagający układ odpornościowy oraz zapobiegający większości dolegliwości. W Chinach podobno stwierdzili, że ludność, która używa go regularnie, ma najwięcej stulatków na świecie. Dołączysz się do tej grupy?
Skład
Jiaogulan - zioło nieśmiertelności 100%Napar i smak
Napar z tego nadzwyczajnego zioła jest jasny zielonkawo-żółty. Napar jest słodkawy.Rozpoznać w nim można również lekką świeżość trawy. Cierpkość jest znikoma.
Pochodzenie
Jiaogulan pochodzi z gór południowych Chin, ale stopniowo rozszerzył się do Tajlandii i Japonii. Botaniczna nazwa pnącego zioła z rodziny dyniowatej jest Gynostemma pentaphyllum i można go znaleźć także pod nazwą południowy żeńszeń, xianxao (Chiny) lub amazachuru (Japonia). Jest wytrzymała i wiele czeskich ogrodników uprawia to ziele w doniczkach. O skutkach tego sposobu uprawy zioła ale nie można powiedzieć, że są stuprocentowe. Zupełnie inne warunki klimatyczne, skład gleby i intensywność światła słonecznego zmienia smak i skład chemiczny materiału roślinnego.
Do przygotowania naparu z Jiaogulanu zbierane są jego liście, ogonki i odrobina łodyg. Bez dodawania substancji chemicznych jest zioło delikatnie suszone. Taką "herbatę" należy przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Bardzo ważne jest sucho, ciemność i niedostępność powietrza. Podobnie jak inne suszone rośliny także Jiaogulan szybko absorbuje zapachy z otoczenia.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zioło zalać wodą o temperaturze 90 ° C w stosunku łyżeczka na 250 ml wody.
2. Do dzbanka, dodaj 1 łyżeczkę więcej.
3. Czas ekstrakcji wynosi od 3 do 5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TULSI (Święta Bazylia) - zioło

DZIURAWIEC LIŚCIE- zioło
