

JAPAN SENCHA ASANOKA SATSUMASENDAI KAGOSHIMA - zielona herbata
Czy wiecie jak pachnie rano? Zapomnijcie o trochę o przypalonym bekonie i kawie. Japończycy postrzegają tę wczesną część dnia znacznie bardziej poetycko. Według nich jest owiana mgłą lasów i morza. Dokładnie to, w idealnej i kuszącej równowadze poczujecie w filiżance Sencha asanoki, której nazwa tłumaczy się jako poranny aromat. Herbata zielona premium w jakości organicznej to rzadkość, którą delektować będą się i prawdziwi koneserzy herbaty.
Skład
Zielona herbata Japan Sencha Asanoka BIO 100%Napar i smak herbaty
Jasnozielony kolor naparu o naprawdę bogatym smaku, w którym możecie odkryć słodką grę kwiatów i traw w świeżym i harmonijnym połączeniu z lekko ściągającym zakończeniem.
Pochodzenie herbaty
Prefektura Kagoshima położona w południowo-zachodniej części wyspy Kiusiu słynie z zielonych herbat. Dzięki bliskości oceanu klimat tutaj jest ciepły i przyjazny dla uprawy krzewów herbacianych. Bardzo specyficznym obszarem jest region wokół Satsumasendai. Tutaj hodowcy nie muszą się martwić niespodziewanymi mrozami, więc odważyli się na jedną z najnowszych odmian camellia sinensis o nazwie Asanoka.
Ta odmiana nie jest tak odporna na wahania temperatury jak najbardziej rozpowszechniona Yabukita. Jej uprawa jest naprawdę ograniczona terytorialnie, a herbaty z asanoki są uważane za skarbnicę smaków z cechą rzadkości.
Sencha to jedna z najpopularniejszych japońskich herbat zielonych. Podobnie jak w przypadku większości tych herbat z krainy wschodzącego słońca, i w przypadku senchy zatrzymuje się utlenianie liści przez szybkie gotowanie na parze na początku przetwarzania. W rezultacie zachowują one świeży i wyraźny zielony kolor. Liście herbaty z odmiany asanoka mają wtedy intensywny ciemny odcień, który nadal wyróżnia się, gdy sencha zostaje zwinięta w cienkie igły, a następnie suszona.
Niezwykłe doświadczenie senchy asanoka jest dodatkowo podkreślone przez charakterystyczny smak umami, który pojawia się w pierwszym nalewie. Ale i kolejne kubki przekonają Was, że odmiana Asanoka jest stworzona dla senchy. Rzadkość tej herbaty potwierdza również jej pochodzenie z czysto organicznych plantacji.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zielona zaparzyć wodą o temp.70-80°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
3. Czas ekstrakcji 2-3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI BIO - zielona herbata
