

JAPAN ORIGINAL MATCHA BIO - 40 g
Sto procent przeżyć z stuprocentową matchą! Tradycyjny japoński napój z rolnictwa ekologicznego docenią miłośnicy herbacianych ceremonii , ale także fanowie zdrowego stylu życia. Prefektura Wazuka, z którego przywieźliśmy ten zielony oryginał jest gotowym herbacianym rajem. Jeśli tam pojedziesz, zdecydowanie zamów sobie sofuto i chasobu. Pierwsze z nich to lody, drugi makaron… z matchą.
Skład
Zielona herbata Japan MATCHA 100%Napar i smak herbaty
Japan Original Matcha BIO ma intensywny smak, dzięki któremu stosuje się ją nie tylko do wytwarzania napojów, a także do przyprawy różnych żywności. Rozpoznać w niej można cierpkość z przejściem do długotrwałej słodyczy. Nawet można odkryć śladową ziemistość lub trawiaste nuty. Im wyższą temperaturę wody wybierzesz, tym bardziej powiększą się akcenty goryczki. Po ubiciu herbaty na powierzchni naparu pojawi się piękna i gęsta szmaragdowozielona pianka.
Pochodzenie herbaty
Wazuka japońska prefektura na południu wyspy Honsiu, jest dosłownie synonimem dla zielonej herbaty. Większość z 65,000 kilometrów kwadratowych, na których się rozpościera, jest pokryte obszarami rolnymi. Oprócz pielęgnacji ogrodu herbacianego, których jest podobno 300, miejscowi ludzie są zaangażowani w uprawę owoców cytrusowych, kwiatów i arbuzów.
Herbata do Wazuki należy już 800 lat, najczęstsze produkty plantacji to herbaty Sencha i Matcha. Chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis), z których liści jest Matcha produkowana, zwykle 3-4 tygodnie przed zbiorami zostają pokryte dywanikami lub płachtami. Aby Matcha była gatunkowa, konieczne jest zmniejszenie intensywności promieniowania słonecznego o 90 procent. Dzięki temu zwiększy się produkcja chlorofilu i kwasów aminowych.
Najdelikatniejsze liście herbaty są wyrywane ręcznie. Po wysuszeniu usuwane są żyłki i zdrewniałe części. Tak przygotowane skrawki liści nazywane są Tencha. Według tradycyjnego przetwarzania Tencha - liście rozdrabnia się na pył w specjalnych granitowych, ręcznie robionych żarnach. Wynikiem jest Matcha, którą producenci pakują do torebki i pudełek. Wszystko pakowane jest szczelnie, by nie dostało się do niej światło i wilgoć, która zniszczyła by drobny proszek.
Ceremonia herbaciana, czyli chanoyu polega na podawaniu i piciu matcha. Do tradycyjnego sposobu przygotowania trzeba szerokiej miski (chawan), bambusowego pędzelka i łyżki. Określone Matcha wsypiemy do miski, zalewamy odpowiednią ilością gorącej wody i ruchami "góra - dół", zwiększamy tempo z wolnego do bardzo szybkiego. Staramy się rozprowadzić proszek po całości naparu. Do prostszego przygotowania można użyć urządzenia do ubijania mleka do kawy.
Japan oryginal Matcha pochodzi z hodowli organicznej, uprawiana, zbierana i wytwarzana bez użycia zanieczyszczeń przemysłowych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Przygotować gorącą i przegotowaną wodę, którą trzeba ochłodzić na 75 °C.
- Do miski lub słoiku wsypać pół łyżeczki herbaty Matcha i zalać przygotowaną wodą (około 100 ml).
- Za pomocą trzepaczki do herbaty lub spieniacza mleka wymieszaj i ubij Matchę.
- Rzadka ubita pianka pogrubia po pewnym czasie.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

BAMBUSOWA ŁYŻECZKA DO HERBATY MATCHA - CHASHAKU

MIOTEŁKA DO HERBATY MATCHA - CHASEN

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MATCHA CHINA - zielona herbata

MATCHA JAPAN UGUISU BIO - zielona herbata
