

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata
Japoński Miyazaki jest nie tylko popularnym ośrodkiem turystycznym. Wyspę Kiusiu uwielbiają również eksperci od herbat zielonych. Bio Sencha jest typowym przykładem lokalnego produktu tradycyjnego. Doskonała herbata ze świeżym i lekkim smakiem nadaje się do picia przez cały dzień. Ogrody herbaciane, w których rośnie, rozkładają się na wyższych wysokościach nadmorskich, a rośliny tej herbaty uprawiane są ekologicznie.
Skład
Zielona herbata Bio Sencha 100%Napar i smak herbaty
Napar Bio Senchi jest zielonkawy w kolorze złota. Na smak mogą również mieć wpływ długość ługowania i temperatura wody. Im niższa temperatura wody, tym lepszy smak- pełny słodyczy. Ciepła woda zaś doskonali cierpkość herbaty. Aromat jest zrównoważony. Ogólnie Bio Sencha działa bardzo orzeźwiającą, smak jest świeży z lekkim tonem trawy, gładki i lekko pikantny.
Herbata jest również doskonała jako ice tea.
Pochodzenie herbaty
Długie błyszczące liście Bio Senchi pochodzą z krzewów herbacianych na otwartych plantacjach. Dlatego wchłoną w ciągu wegetacji maksymalną ilości światła słonecznego. Dla Sencha typowe są zwinięte liście w kształcie cienkiej igły. Uprawa roślin chińskiej herbaty (Camellia sinensis) podlega bardzo rygorystycznym przepisom. W żadnym etapie nie należy stosować nawozów sztucznych lub środków konserwujących.
Liście herbaty są zbierane mechanicznie. Po początkowym więdnięciu poddane zostają przez około piętnaście minut działaniu pary wodnej, w celu uniknięcia utleniania enzymów. Pozostałe etapy produkcji to zwijanie, suszenie i sortowanie według jakości.
Prefektura Miyazaki, z których Bio Sencha pochodzi, ma ciepły, wilgotny klimat. W lecie są tajfuny. Najcieplejszym miesiącem jest lipiec, najzimniejszym styczeń. Japońska herbata ma jedną prostą zasadę - im ciemniejszy liść, tym bardziej prawdopodobne jest to, że jest dobra.
Sencha jest jednym z najbardziej typowych japońskich herbat. Na lokalnym rynku stanowi 80 procent sprzedaży, sypanych lub w workach. Poinformowano, że większości japońskie plantacje są obsadzone odmianami krzewu herbacianego Yabukita. Jednakże często celowe jest mieszanie herbaty różnych odmian, by osiągnąć zawsze ten sam smak.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w proporcji 1 łyżeczka wody na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę na więcej.
- Czas ekstrakcji wynosi 2-3 minuty (przykryty kubek) a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

23. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata

PI LO CHUN - zielona herbata
