

JABŁKOWY SMAKOŁYK - herbata czarna
Trochę jak niedzielna szarlotka z karmelową polewą. Tak według nas można scharakteryzować czarną herbatę z kawałkami jabłek, płatkami migdałów, wanilią i goździkami. Jednak może odkryjecie w niej coś jeszcze. Czarne listki pochodzące z Cejlonu są znane z intensywnego, przyjemnie kwaskowatego smaku. Słodko-kwaśność doskonale się w nie wpisuje. Przygotujcie sobie Jabłkowy smakołyk w zimie, aby się rozgrzać, w lecie, aby się orzeźwić. Otrzymacie napój nie tylko łagodny, ale i pobudzający.
Skład
Czarna herbata Cejlon OP 1, Kawałki jabłka 10%, Płatki migdałów, Naturalny aromat, Goździk, Kwiat krokosza barwierskiegoNapar i smak herbaty
Czarna herbata Jabłkowy smakołyk daje przezroczysty napar w bursztynowym kolorze o niesamowicie przyjemnym aromacie. Odnajdziecie w nim ciepłe nutki ziół i świeże ślady jabłek. Podobnie przyjemny jest także smak – łączący w sobie cierpkość czarnej herbaty ze słodyczą i kwaskowatością pozostałych składników. Smukły, jakby owocowo-karmelowy posmak długo pozostaje na podniebieniu.
Pochodzenie herbaty
Chcąc skupić uwagę na mieszance stworzonej na bazie herbaty cejlońskiej, nie możemy pominąć jej wyjątkowości. Warto odnotować sam fakt, że Cejlon już dawno temu zmienił nazwę na Sri Lanka, a jego herbata jest tak sławna, że znalazła wielu fałszerzy.\n\nHerbata, której użyliśmy do stworzenia mieszanki Jabłkowy smakołyk, pochodzi ze słynnego regionu Ruhuna. Ogromna większość lokalnych plantacji położona jest na wysokości około 2000 metrów nad poziomem morza, co wraz z łagodnym klimatem i bliskością wybrzeża nadaje tutejszej herbacie ostateczny charakter. Chińskie krzewy herbaciane w Ruhuna rosną stosunkowo szybko i porastają pięknymi, dużymi liśćmi doskonale nadającymi się do zwijania.
Na Sri Lance herbatę zbiera się w dwóch rzutach - najpierw na przełomie stycznia i lutego, a następnie w lipcu i sierpniu. Robotnicy zwykle wyruszają do pracy wczesnym tankiem, zerwane listki wkładają do ogromnych koszy lub worków, które są następnie hurtem przewożone do gospodarstw przetwórczych. Tam porozkładane leżakują przez kilka godzin, aby słońce pozbawiło je wilgoci, a następnie są zwijane, miętoszone lub przetwarzane w inny sposób. Na tym etapie uwalniane są soki komórkowe i rozpoczyna się fermentacja. Powoduje to zmianę koloru, smaku i zapachu herbaty. Po zakończeniu tego procesu i osiągnięciu wymaganych parametrów, herbatę należy dosuszyć, posortować i zapakować.
Powszechnie wiadomo, że czarna herbata zawiera dobroczynne dla zdrowia substancje, takie jak przeciwutleniacze i minerały, a jednocześnie jest bogata w pobudzającą teinę. Jest więc poszukiwania przez osoby potrzebujące utrzymać koncentrację przez dłuższy okres, zachować świeżość, zredukować stres i zaczerpnąć energii.
Należy wspomnieć również o jabłkach, bez których mieszanka byłaby niekompletna. Niezmiernie popularne owoce jabłoni są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych w Europie. Jabłonie hoduje się od tysięcy lat a ich owoce pełniły funkcję mityczną, a nawet przyczyniły się do wybuchu wojny trojańskiej. Owoce jabłoni, zwane rzekomymi, dojrzewają na przełomie lata i jesieni. Zazwyczaj są zjadane nieprzetworzone, jak również wykorzystuje się je do produkcji moszczów, dżemów, kompotów i innych produktów spożywczych o długiej przydatności do spożycia. Można je także z powodzeniem suszyć. Jabłka zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji, takich jak na przykład przeciwutleniacze i witamina C.
Poświęćmy jeszcze chwilkę migdałom, nasionom owoców migdałowca zwyczajnego. Drzewo te zazwyczaj można spotkać w strefie podzwrotnikowej, obecnie największa część światowej produkcji pochodzi z Kalifornii. Migdały wyśmienicie smakują samodzielnie, można je dodawać do likierów i wyrobów cukierniczych. Warto wiedzieć o tym, że migdały zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo, miedź, kwas foliowy i fitosterole.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2 kJ / 0 kcal |
Tłuszcze: | < 0,5 g |
z tego nasycone: | < 0,1 g |
Sacharydy: | < 0,5 g |
z tego cukry: | < 0,1 g |
Białka: | < 0,5 g |
Sól: | < 0,01 g |
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HISZPAŃSKA MANDARYNKA – czarna herbata

EARL GREY LEMON – czarna herbata
